Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

09/10/2023
Finale Kaleidoskopa kulture – počinje nedelja književnosti
09/10/2023

Nakon spektakularnog otvaranja na Korzu i u Distriktu, nesvakidašnjih umetničkih postavki i performansa, do sada neviđenih izložbi, gotovo dve hiljade ljudi na predavanju svetskog arhitekte, novosadski Kaleidoskop kulture sada ulazi u svoju završnicu i petu nedelju posvećuje književnosti. Tako u Novi Sad, u okviru poslednje nedelje aktuelnog Kaleidoskopa kulture posvećenoj književnosti, stižu Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Danica Vukićević, Jasminka Petrović i Olgica Pušić Ugrnov.

Najznačajnija regionalna imena u jednoj večeri

Dobitnik nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas“ te „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije, Muharem Bazdulj, je pisac, novinar i književni prevodilac. Objavio je velik broj knjiga, najviše romana i zbirki priča. Dobitnica NIN-ove nagrade za roman 2022. godine Danica Vukićević član je Srpskog književnog društva i bavi se pisanjem, književnom kritikom i esejistikom. Milica Vučković doktorirala je na studijskom programu Primenjene umetnosti i dizajn, a do sada je izdala tri knjige od kojih je za jednu dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman.

Мухарем Баздуљ
Фото: Петар Милошевић

Ova tri velika imena u svetu književnosti spojiće jedno književno veče kada će se u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture održati književni razgovori baš sa njima. Tako će Novosađani i Novosađanke imati priliku da slušaju razgovore sa nekim od najčitanijih regionalnih pisaca u subotu 14. oktobra u novosadskom Distriktu sa početkom u 19 časova.

Programi za decu i roditelje u Kulturnoj stanici Mlin

Poslednju nedelju ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture, posvećenu književnosti, otvoriće predavanje namenjeno roditeljima dece uzrasta od šest meseci do sedam godina. Uz praktične savete pedagoškinje, roditelji će spoznati koliko je čitanje važno za razvoj deteta, na šta da obrate pažnju prilikom izbora knjige, kao i na koji način da ponude detetu knjigu. Otkriće kako da se knjigom igraju, a da sa druge strane nauče dete da knjiga nije igračka.

Pedagoškinja Olgica Pušić Ugrnov održaće u utorak 10. oktobra u 18 sati u Kulturnoj stanici Mlin predavanje za roditelje „Kako se od knjige i uz knjigu raste”.

Iste večeri najpoznatija srpska autorka knjiga za decu i mlade, čija su dela prevedena na gotovo 30 jezika, ali i adaptirana za predstave i filmove (film „Leto kada sam naučila da letim”), družiće se sa najmlađom publikom u Kulturnoj stanici Mlin. U nedelji književnosti šestog Kaleidoskopa kulture u Novom Sadu, održaće se razgovor sa književnicom Jasminkom Petrović u utorak, 10. oktobra, u Kulturnoj stanici Mlin, sa početkom u 19 časova.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan. Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Više informacija o ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

 

 

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.