Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

06/10/2023
Готово две хиљаде људи на предавању архитекте Алехандра Аравене у Новом Саду
06/10/2023

Новосадски Калеидоскоп културе успео је да направи преседан када је архитектура као уметност у питању, окупивши готово 2000 људи на предавањима чувеног архитекте Алехандра Аравене, који је сада први пут био у овом делу Европе.

Његов долазак изазвао је велико интересовање публике, не само у Србији, већ и у региону, због чега су била обезбеђена два термина његових предавања, 3. и 5. октобра.

„Када разговарам са широм публиком о архитектури, волим да почнем што даље од саме архитектуре: покушавамо да испитамо људско стање, зашто се као врста понашамо на начин на који се понашамо, појединачно или колективно. Након тога долазимо до архитектонских операција које се баве тим питањима“, рекао је Алехандро Аравена.
Добитник Прицкерове награде, највредније награде у области архитектуре, представио је публици у Новом Саду, пројекат социјалног становања у Чилеу, који је покренуо у оквиру своје фирме Елементал, по чему је постао познат широм света.

„Највише сам поносан што сам успео да направим тим који се крец́е као племе; нисмо породица, али бринемо једни за друге, делимо оштар смисао за хумор, радимо мудро (поред напорног) али не губимо перспективу шта је важно у животу“, рекао је Аравена.

Недеља архитектуре изазвала велику пажњу – попуњена места и на следећем предавању

Већ вечерас, 6. октобра од 19 часова, у оквиру четврте недеље Калеидоскопа културе, посвећене архитектури, очекује се ново предавање „Поп-уп Тхинк Танк Футуре Модернитиес“, за које је такође било велико интересовање, с обзиром на то да су места, након пријава, попуњена. То предавање, у Дистрикту, у Културној станици ОПЕНС, понудиће одговор на питање будућих модерних токова урбанистичког развоја града у оквиру панел
Сутра, 7. октобра, биће отворена изложба „Кухиње (Фрагменти) – цртице из историје и популарне културе“, у Дистрикту (објекат Менза), Друштва архитеката Војводине, која ће из аспекта кухиња, приказати социјалне, економске и друге факторе на архитектуру. У периоду одржавања изложбе „Кухиње [Фрагменти] – цртице из историје и популарне културе” организована су и кустоска вођења кроз стамбене објекте Лимана које ће водити академик Бранислав Митровић, Др Владимир Кубет, Иван Станојев и Илија Губић.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Улаз на програме је слободан.

Више детаља можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.