Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

12/10/2023
Најзначајнија регионална имена књижевности у завршници Калеидоскопа културе
12/10/2023

Новосадски Калеидоскоп културе ушао је у своју завршницу и последњу, пету, недељу посветио је књижевности. Тако после веома посећених предавања за родитеље и дружења са најмлађом публиком које су водиле Олгица Пушић Угрнов и Јасминка Петровић, у Нови Сад у истој вечери стижу Мухарем Баздуљ, Даница Вукићевић и Милица Вучковић.

„Очекујем леп и садржајан разговор. Реч је о две успешне ауторке, једна је у односу на мене из старије генерације, друга из млађе, тако да је тај пресек, рачунам, интригантан и можда буде привлачан публици. Доласку у Нови Сад се увек радујем“, рекао је писац, новинар и књижевни преводилац Мухарем Баздуљ, који ће бити део последње недеље актуелног Калеидоскопа културе.

Мухарем Баздуљ добитник је неколико књижевних и новинарских награда, међу којима су „Станислав Сташа Маринковић“ дневног листа „Данас“ те „Богдан Тирнанић“ Удружења новинара Србије.

„Мислим да је то добро за све актере, за оне који осмишљавају програме, организују их, за оне који ће се представити публици и за оне који ће уживати у откривању свог тог блага… Сви су на добитку“, рекла је добитница НИН-ове награде за свој први роман Даница Вукићевић уочи учествовања на Калеидоскопу културе.

Даница Вукићевић члан је Српског књижевног друштва и бави се писањем, књижевном критиком и есејистиком.

Њима ће се придружити и књижевница Милица Вучковић, чије су књижевне креације само још једна интерпретација друштва, унутрашњих стања, дилема и страхова, исписана језиком пуном слика и ритма. Милица је и академска сликарка која иза себе има три књиге од којих је за једну добила Виталову награду за најбољи роман.

Ова три значајна регионална имена књижевности окупиће једно књижевно вече, у оквиру овогодишњег Калеидоскопа културе. Тако ће се Новосађанима и Новосађанкама кроз књижевне разговоре представити неки од најчитанијих регионалних писаца у суботу, 14. октобра у новосадском Дистрикту, са почетком у 19 часова.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка.

Улаз на програм је слободан.

Више детаља можете пронаћи на сајту kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.