Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

12/10/2023
Najznačajnija regionalna imena književnosti u završnici Kaleidoskopa kulture
12/10/2023

Novosadski Kaleidoskop kulture ušao je u svoju završnicu i poslednju, petu, nedelju posvetio je književnosti. Tako posle veoma posećenih predavanja za roditelje i druženja sa najmlađom publikom koje su vodile Olgica Pušić Ugrnov i Jasminka Petrović, u Novi Sad u istoj večeri stižu Muharem Bazdulj, Danica Vukićević i Milica Vučković.

„Očekujem lep i sadržajan razgovor. Reč je o dve uspešne autorke, jedna je u odnosu na mene iz starije generacije, druga iz mlađe, tako da je taj presek, računam, intrigantan i možda bude privlačan publici. Dolasku u Novi Sad se uvek radujem“, rekao je pisac, novinar i književni prevodilac Muharem Bazdulj, koji će biti deo poslednje nedelje aktuelnog Kaleidoskopa kulture.

Muharem Bazdulj dobitnik je nekoliko književnih i novinarskih nagrada, među kojima su „Stanislav Staša Marinković“ dnevnog lista „Danas“ te „Bogdan Tirnanić“ Udruženja novinara Srbije.

„Mislim da je to dobro za sve aktere, za one koji osmišljavaju programe, organizuju ih, za one koji će se predstaviti publici i za one koji će uživati u otkrivanju svog tog blaga… Svi su na dobitku“, rekla je dobitnica NIN-ove nagrade za svoj prvi roman Danica Vukićević uoči učestvovanja na Kaleidoskopu kulture.

Danica Vukićević član je Srpskog književnog društva i bavi se pisanjem, književnom kritikom i esejistikom.

Njima će se pridružiti i književnica Milica Vučković, čije su književne kreacije samo još jedna interpretacija društva, unutrašnjih stanja, dilema i strahova, ispisana jezikom punom slika i ritma. Milica je i akademska slikarka koja iza sebe ima tri knjige od kojih je za jednu dobila Vitalovu nagradu za najbolji roman.

Ova tri značajna regionalna imena književnosti okupiće jedno književno veče, u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture. Tako će se Novosađanima i Novosađankama kroz književne razgovore predstaviti neki od najčitanijih regionalnih pisaca u subotu, 14. oktobra u novosadskom Distriktu, sa početkom u 19 časova.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka.

Ulaz na program je slobodan.

Više detalja možete pronaći na sajtu kaleidoskopkulture.com

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.