Градска концертна дворана са Музичком и Балетском школом

Да Европска престоница културе мења културни живот града, па и да се уписује у његову историју, говори и изградња прве у историји Новог Сада, Градске концертне дворане. Специфичност овог дугоочекиваног простора за концерте јесте и то што је један од ретких примера у Европи који спаја и две важне институције – Музичку и Балетску школу.

Модерно здање Градске концертне дворане на Булевару цара Лазара тако је постало и дугоочекивани дом за ове две школе са богатом традицијом, које су однеговале генерације младих талената. Музичка школа „Исидор Бајић” је добила своје пребивалиште после више од једног века, а Балетска школа након 70 година.

На функцији уметничког директора Градске концертне дворане нашао се Стефан Миленковић, један од најславнијих светских виртуоза на виолини, који се овим поводом, након дуге иностране каријере, вратио у Србију, односно у Нови Сад. Миленковић је изразио велики ентузијазам поводом новог простора за креативно изражавање младих уметника, јер ће ово бити место на којем ће младим уметницима, осим квалитетног образовања, бити пружена и прилика да се упознају и наступају са великим именима класичне музике.

Градска концертна дворана простире се на 15. 000 квадратних метара. Највећа сала поседује 480 места, а ту су и две мање, са 250, односно 180 места, чиме се значајно проширују концертни капацитети у граду. О значају новоизграђене атракције говори и чињеница да је у Нови Сад, у сусрет новој школској години, пристигло чак 76 нових клавира, што је била вест која је обишла не само земљу и регион, него и свет.

Музичка и Балетска школа ће ускоро отворити врата новим ученицима, а Градску концертну дворану смо имали прилику да видимо на онлајн Дочеку 7529. који се, сада већ традиционално, реализује у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Тог 13. јануара је на овој велелепној сцени наступио Стефан Миленковић, а придружио му се и чувени Васил Хаџиманов, те су заједно најавили једну нову епоху у историји класичне музике у Новом Саду.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.

КАРМИЊО

CARMINHO