Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Градска концертна дворана са Музичком и Балетском школом

Да Европска престоница културе мења културни живот града, па и да се уписује у његову историју, говори и изградња прве у историји Новог Сада, Градске концертне дворане. Специфичност овог дугоочекиваног простора за концерте јесте и то што је један од ретких примера у Европи који спаја и две важне институције – Музичку и Балетску школу.

Модерно здање Градске концертне дворане на Булевару цара Лазара тако је постало и дугоочекивани дом за ове две школе са богатом традицијом, које су однеговале генерације младих талената. Музичка школа „Исидор Бајић” је добила своје пребивалиште после више од једног века, а Балетска школа након 70 година.

На функцији уметничког директора Градске концертне дворане нашао се Стефан Миленковић, један од најславнијих светских виртуоза на виолини, који се овим поводом, након дуге иностране каријере, вратио у Србију, односно у Нови Сад. Миленковић је изразио велики ентузијазам поводом новог простора за креативно изражавање младих уметника, јер ће ово бити место на којем ће младим уметницима, осим квалитетног образовања, бити пружена и прилика да се упознају и наступају са великим именима класичне музике.

Градска концертна дворана простире се на 15. 000 квадратних метара. Највећа сала поседује 480 места, а ту су и две мање, са 250, односно 180 места, чиме се значајно проширују концертни капацитети у граду. О значају новоизграђене атракције говори и чињеница да је у Нови Сад, у сусрет новој школској години, пристигло чак 76 нових клавира, што је била вест која је обишла не само земљу и регион, него и свет.

Музичка и Балетска школа ће ускоро отворити врата новим ученицима, а Градску концертну дворану смо имали прилику да видимо на онлајн Дочеку 7529. који се, сада већ традиционално, реализује у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”. Тог 13. јануара је на овој велелепној сцени наступио Стефан Миленковић, а придружио му се и чувени Васил Хаџиманов, те су заједно најавили једну нову епоху у историји класичне музике у Новом Саду.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.