Претрага
Close this search box.

Gradska koncertna dvorana sa Muzičkom i Baletskom školom

Da Evropska prestonica kulture menja kulturni život grada, pa i da se upisuje u njegovu istoriju, govori i izgradnja prve u istoriji Novog Sada, Gradske koncertne dvorane. Specifičnost ovog dugoočekivanog prostora za koncerte jeste i to što je jedan od retkih primera u Evropi koji spaja i dve važne institucije – Muzičku i Baletsku školu. Moderno zdanje Gradske koncertne dvorane na Bulevaru cara Lazara tako je postalo i dugoočekivani dom za ove dve škole sa bogatom tradicijom, koje su odnegovale generacije mladih talenata. Muzička škola „Isidor Bajić” je dobila svoje prebivalište posle više od jednog veka, a Baletska škola nakon 70 godina.

Na funkciji umetničkog direktora Gradske koncertne dvorane našao se Stefan Milenković, jedan od najslavnijih svetskih virtuoza na violini, koji se ovim povodom, nakon duge inostrane karijere, vratio u Srbiju, odnosno u Novi Sad. Milenković je izrazio veliki entuzijazam povodom novog prostora za kreativno izražavanje mladih umetnika, jer će ovo biti mesto na kojem će mladim umetnicima, osim kvalitetnog obrazovanja, biti pružena i prilika da se upoznaju i nastupaju sa velikim imenima klasične muzike.

Gradska koncertna dvorana prostire se na 15. 000 kvadratnih metara. Najveća sala poseduje 480 mesta, a tu su i dve manje, sa 250, odnosno 180 mesta, čime se značajno proširuju koncertni kapaciteti u gradu. O značaju novoizgrađene atrakcije govori i činjenica da je u Novi Sad, u susret novoj školskoj godini, pristiglo čak 76 novih klavira, što je bila vest koja je obišla ne samo zemlju i region, nego i svet.

Muzička i Baletska škola će uskoro otvoriti vrata novim učenicima, a Gradsku koncertnu dvoranu smo imali priliku da vidimo na onlajn Dočeku 7529. koji se, sada već tradicionalno, realizuje u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”. Tog 13. januara je na ovoj velelepnoj sceni nastupio Stefan Milenković, a pridružio mu se i čuveni Vasil Hadžimanov, te su zajedno najavili jednu novu epohu u istoriji klasične muzike u Novom Sadu.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.