Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Дoček 7526. године у Новом Саду

Као увертира за 2021. годину када ће Нови Сад бити Европска престоница културе, Фондација “Нови Сад 2021” почиње са грађењем капацитета дочека Две Нове године, као будућих термина свечаног отварања и затварања године кад ће Нови Сад понети титулу. Представљена кроз разлику два рачунања времена, као и два календара, грегоријанског и јулијанског, тако ће и два програмска концепта дочека Нових година бити другачија. И док се Дочек 2018. дешава 31. децембра током целог дана, углавном на отвореним просторима и само у центру града, 13. јануара дочекаћемо 7526. годину само у току вечери, искључиво у затвореним просторима, по целом граду. Шта их спаја? Мост интеркултуралности у којем се преплићу делови високе естетике са популарном културом, чиме висока култура добија нову публику, а масовна добија нове стандарде и вредности, чинећи је бољом и квалитетнијом.

На више од 21 култне локације међу којима су културна, административна, пословна и образовна здања, као и угоститељски објекти, извођачи најразличитијих жанрова наступиће на потпуно неочекиваним местима. Мостови који ће спојити концептуално различите извођаче, жанрове и просторе представљају традиционалну музику правог виртуоза, Слободана Тркуље и бенда Имар из Шкотске у малој сали Српског народног позоришта, духовну музику Дивне Љубојевић у позоришној сали НИСа, Laibachov препознатљиви тврди звук у великој сали најстаријег националног театра, Српског народног позоришта, велику регионалну поп звезду, Калиопи у Позоришту младих, неке од најзначајнијих џаз уметника са наших простора Матију Дедића и Зорана Предина у Новосадској синагоги, Дечју филхармонију у Синагоги, оперу за децу удружења Високо Ц у Еђшегу, сјајан спој тамбурашких састава из Осијека и Новог Сада предвођених Душаном Свиларом у Студију М, циркуски Кабаре БРЕ у извођењу асоцијације Cirkoneo у Западном холу СПЕНСа, различита културно-уметничка друштва из Зоне 021 у холу Железничке станице, док ће будући Yout Creative Polis, тзв. Кинеска четврт представити програме на четири локације за љубитеље техно звука и реп музике, када ће Paul Ritch из Француске, Лаг, Клаус и Владимир Аћић наступити у Фабрици, а Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed и Yeah Left у Qуартеру. Ово је само део програма који нас 13. јануара у Новом Саду чека на Дочеку 7526. године.

На почетку године која је проглашена годином европског културног и историјског наслеђа, славећи два рачунања времена и два календара као делове европске, али и српске нематеријалне културне баштине, кроз отварање програма најразличитијим жанровима и извођачима из целе Европе широм Новог Сада, Фондација “Нови Сад 2021” наставља свој рад на остваривању задатих циљева, а то су интернационализација и децентрализација културе са што већим укључивањем и учешћем грађана.

Директор Фондације “Нови Сад 2021”, Немања Миленковић изјавио је: „Од данас Нови Сад више неће бити познат по мултикултуралности. Не само по оној олако подразумевајућој етничкој и конфесионалној, већ социјалној и културолошкој. Од данас Нови Сад ће почети да живи интеркултуралност. Две обале које се само гледају већим делом године, а никада нису истински повезане, због чега се често не разумеју, данас ћемо коначно да спојимо новим мостовима које градимо. Почећемо кроз спајање Две Нове године, како би тај период године био мост и изнова нови подсетник на најважније европске вредности које у Новом Саду могу и треба да буду заједнички уткане у наш идентитет. Подсећамо на духовне вредности: веру, љубав и наду, као душу европске и не само европске цивилизације, али и на грађанске вредности: слободу, правду и једнакост, као темеље модерне Европе“.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.