Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
eye net

Објављено:

14/07/2021
Први састанак међународног пројекта EYE.net 2: Нови Сад угостио партнере из шест држава
14/07/2021

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”, као носилац међународног пројекта European Youth Engagement Network 2.0 – EYE.net 2, угостила је партнере из шест држава током протеклог викенда у Новом Саду, од 7. до 11. јула.

Припремна радионица, као прва активност на пројекту EYE.net 2, услед попуштања епидемијских мера, уживо је окупила 30 менаџера, уметника, уметница и младих из Чешке, Словеније, Литваније, Француске, Грчке, Немачке и Србије.

Главни циљеви радионице били су умрежавање партнерских организација, дефинисање датума реализације активности, продукција представа у свим партнерским државама, дефинисање маркетиншке стратегије и потписивање уговора о партнерству. Сваки партнер представио је своју организацију, тим и претходно реализоване пројекте, као и теме својих представа и методологију рада.

Словеначка група ће радити на теми „fake news”, српска и грчка бавиће се темом екологије, док ће се француска и литванска група фокусирати на солидарност, немачка на тему антифашизма, италијанска на тему економије, а чешка на евроскептицизам. Као веома важно, покренуто је и питање титловања и превођења представа публици.

Осим трупе Држ – не дај из Новог Сада, неке од организација које учествују у пројекту су: Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt, као један од најважнијих италијанских фестивала за младе групе новог италијанског позоришта Polyplanity, грчка организација која је члан Међународног друштва сценских уметности-ИСПА и Међународне мреже сценских уметности-ИЕТМ, две најважније међународне културне мреже, затим Divadlo v Dlouhé, чешко позориште које директно сарађује са клубом младих гледалаца Klub mladých diváků, као једином институцијом у Чешкој Републици која ученицима основних и средњих школа нуди позоришне представе на основу сарадње са њиховим наставницима, као и Pazaislis Music Festival, један од најутицајнијих културних догађаја у Литванији који промовишу класичну музику.

Пројекат EYE.net 2 је подржан од стране ЕУ програма „Европа за грађане и грађанке“, и укључује 15 партнера из Грчке, Хрватске, Словеније, Литваније, Србије, Чешке Републике, Француске, Италије и Немачке. У оквиру пројекта биће реализована продукција осам ауторских омладинских ангажованих представа. Методологија рада комбинује омладински рад и различите технике интерактивног, примењеног позоришта. Млади ће имати прилику да анализирају и промисле о актуелним друштвено-политичким темама и активно се укључe у дијалог о будућности ЕУ.

Новонастале продукције ће бити изведене у свим партнерским земљама, те ће млади имати прилику да путују и сарађују са својим вршњацима и уметницима/уметницама из различитих делова Европе.

Представе ће бити изведене као део главног програма две европске престонице културе Нови Сад 2022 и Каунас 2022.

 

Фото: Урош Дожић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.