Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

14/07/2021
Prvi sastanak međunarodnog projekta EYE.net 2: Novi Sad ugostio partnere iz šest država
14/07/2021

Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, kao nosilac međunarodnog projekta European Youth Engagement Network 2.0 – EYE.net 2, ugostila je partnere iz šest država tokom proteklog vikenda u Novom Sadu, od 7. do 11. jula.

Pripremna radionica, kao prva aktivnost na projektu EYE.net 2, usled popuštanja epidemijskih mera, uživo je okupila 30 menadžera, umetnika, umetnica i mladih iz Češke, Slovenije, Litvanije, Francuske, Grčke, Nemačke i Srbije.

Glavni ciljevi radionice bili su umrežavanje partnerskih organizacija, definisanje datuma realizacije aktivnosti, produkcija predstava u svim partnerskim državama, definisanje marketinške strategije i potpisivanje ugovora o partnerstvu. Svaki partner predstavio je svoju organizaciju, tim i prethodno realizovane projekte, kao i teme svojih predstava i metodologiju rada.

Slovenačka grupa će raditi na temi „fake news”, srpska i grčka baviće se temom ekologije, dok će se francuska i litvanska grupa fokusirati na solidarnost, nemačka na temu antifašizma, italijanska na temu ekonomije, a češka na evroskepticizam. Kao veoma važno, pokrenuto je i pitanje titlovanja i prevođenja predstava publici.

Osim trupe Drž – ne daj iz Novog Sada, neke od organizacija koje učestvuju u projektu su: Associazione Culturale Capotrave / Kilowatt, kao jedan od najvažnijih italijanskih festivala za mlade grupe novog italijanskog pozorišta Polyplanity, grčka organizacija koja je član Međunarodnog društva scenskih umetnosti-ISPA i Međunarodne mreže scenskih umetnosti-IETM, dve najvažnije međunarodne kulturne mreže, zatim Divadlo v Dlouhé, češko pozorište koje direktno sarađuje sa klubom mladih gledalaca Klub mladých diváků, kao jedinom institucijom u Češkoj Republici koja učenicima osnovnih i srednjih škola nudi pozorišne predstave na osnovu saradnje sa njihovim nastavnicima, kao i Pazaislis Music Festival, jedan od najuticajnijih kulturnih događaja u Litvaniji koji promovišu klasičnu muziku.

Projekat EYE.net 2 je podržan od strane EU programa „Evropa za građane i građanke“, i uključuje 15 partnera iz Grčke, Hrvatske, Slovenije, Litvanije, Srbije, Češke Republike, Francuske, Italije i Nemačke. U okviru projekta biće realizovana produkcija osam autorskih omladinskih angažovanih predstava. Metodologija rada kombinuje omladinski rad i različite tehnike interaktivnog, primenjenog pozorišta. Mladi će imati priliku da analiziraju i promisle o aktuelnim društveno-političkim temama i aktivno se uključe u dijalog o budućnosti EU.

Novonastale produkcije će biti izvedene u svim partnerskim zemljama, te će mladi imati priliku da putuju i sarađuju sa svojim vršnjacima i umetnicima/umetnicama iz različitih delova Evrope.

Predstave će biti izvedene kao deo glavnog programa dve evropske prestonice kulture Novi Sad 2022 i Kaunas 2022.

 

Foto: Uroš Dožić

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.