Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

02/03/2023
Завршена је реализација међународног пројекта ЕYEnet 2.0
02/03/2023
Пројекат Европска мрежа за ангажовање младих 2.0 (EYEnet 2.0), суфинансиран је кроз ЕУ програм „Европа за грађане – Мреже градова“ и био је део програма две Европске престонице културе – Новог Сада и Каунаса. Пројекат је трајао 24 месеца, од јануара 2021. до децембра 2022. године, и обухватио је 16 партнерских организација из девет држава. Водећи партнер била је Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе”. У оквиру пројекта продуцирано је осам омладинских представа.
Чешка представа „Последња битка маршала Конева“, француска представа „Окрени се пред рушевинама“, представа из Немачке „Зашто?“, представа групе младих из Грчке „Неписана земља“, „Волиш ли парадајз сос?“ из Италије, „Звук тишине“ из Литваније, „Неки то воле лажно“ из Словеније, као и „Аманет“ из Србије. После или током сваког наступа одржана је интерактивна дебата са младом публиком.

 

Реализовано је и осам међународних омладинских позоришних фестивала: у Новом Саду (Србија), Прагу (Чешка), Сансеполкру  (Италија), Марибору и Птују (Словенија), Атини (Грчка), Тулузу и Клермон Ферану (Француска), Берлину ( Немачка) и Каунасу  (Литванија).
Унапређење квалитета омладинске културе кроз унапређење политичке свести, критичког мишљења и међународне солидарности младих био је циљ пројекта ЕYEnet 2.0. У име свих партнерских организација, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ као водећи партнер захваљује свим младим људима и уметницима који су учествовали у активностима пројекта.

Комплетан извештај о реализацији пројектних активности можете погледати овде: EYEnet 2.0 info template

Фото: Владимир Величковић

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.