Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

17/08/2023
Шести Калеидоскоп културе: Више од месец дана врхунске уметности само у Новом Саду
17/08/2023

Најзначајнија уметничка смотра у овом делу Европе, шести Калеидоскоп културе у Новом Саду, од 7. септембра до 15. октобра представиће највећа светска уметничка имена, великане српске културе и младе ствараоце у успону, у најважнијим просторним легатима Европске престонице културе – Дистрикту и мрежи културних станица. Током пет недеља и кроз пет врста уметности, више од 1000 уметника и уметница славиће више од месец дана културе заједништва и одговорити на уметнички концепт „Нераскидиве везе“.

„Од мноштва догађаја до европски препознатљивог програмског концепта, ове године и уметничке поруке “нераскидиве везе” Калеидоскоп је по много чему у култури Србије и региона први, јединствен и другачији. Ако неко и помисли да је то претенциозно, онда то може да захвали само уметницима и публици који су га кроз редовне евалуације тако развијали. Ако смо ми веровали њима, ви можете чињеницама или новом доласку на њега.“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, Немања Миленковић.

Четири дана отварања Калеидоскопа културе представиће Гинисовог рекордера и једног од напопуларнијих пијаниста света, Петера Бенцеа уз Војвођански симфонијски оркестар на Корзу, 7. септембра и премијеру мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ у Дистрикту 8. септембра, уз још два извођења 9. и 10. септембра, који кроз пет врста уметности, спаја више од 300 уметника, правећи осврт на сто година Дистрикта, трагом најзначајнијих историјских догађаја 20. и 21. века.

„Ја сам овде испред Гимназије „Лаза Костић” као наставница сценских уметности. Ми ученике учимо како да пишу пројекте јер је нас Европска престоница културе научила како то да радимо па сада ми то њих учимо. Поред тога,  ја стално говорим ако је Стеријино позорје затварање позоришне сезоне онда је некако, по мом мишљењу, Калеидоскоп културе нешто што почиње да буде отварање уметничке сезоне. Нама је то јако важно.“, рекла је редитељка представе „Некрштени дани“, Соња Лештар.

Добитник Гремија и један од најпопуларнијих џез музичара, Џејсон Мајлс, светски виртуоз Стефан Миленковић, најзначајнија домаћа и регионална имена књижевности Матија Бећковић, Мухарем Баздуљ, Милица Вучковић, Јасминка Петровић, Даница Вукићевић, добитница НИН-ове награде, затим добитник Прицкерове награде, Нобеловог пандана у архитектури, Алехандро Аравена, реномирани дизајнери Горан Еди Тадић и Славимир Стојановић Футро, један од најзначајнијих младих сликара, Александар Бајуновић, само су неки од имена који ће ове године бити део Калеидоскопа културе.
Уз најзначајнија имена, публика ће имати прилике да види до сада невиђене уметничке поставке, као што је прва мултимедијална изложба о индустријском наслеђу под називом „Дух места“, затим изложба која ће по први пут, на једном месту, и у том обиму, представити дела великана српске уметности међу којима су – Петар Лубарда, Милена Павловић Барили, Сава Шумановић, Милан Коњевић, Оља Ивањицки, Владимир Величковић, Марина Абрамовић и други, изложба светске наиве, несвакидашње уметничке инсталације и друго.

„Калеидоскоп културе је нешто што је на најлепши могући начин неизбежно за било кога ко живи у Новом Саду. Просто улазите у ту једну купку културе и без обзира на то да ли некад немате интерес према сваком садржају, или чак некад немате времена, неизбежно је да дођете у контакт са том атмосфером коју у ствари Калеидоскоп културе ствара. Може се рећи да је то један светски фестивал.“ рекао је виолиниста, Стефан Миленковић.

Калеидоскоп културе је најпрепознатљиви и најпосећенији догађај Европске престонице културе, са највишим оценама публике, који би више од 90 одсто посетилаца поново посетило, а квалитет програма наводи се као главни разлог посете, како показују независна истраживања са Универзитета у Новом Саду.

„Настао у оквиру припрема за годину титуле Европске престонице културе и настављајући да постоји као легат и након 2022. године, овај пројекат полако прераста у традиционално окупљање грађана, уметника, установа и институција око садржаја које заједнички креирају и који на крају доприносе не само богаћењу културне матрице нашег града него и оплемењивању живота заједнице. Град Нови Сад наставља да отвара нове просторе за културу, јача инфраструктуру у области културе и доприноси децентрализацији, па смо тако до сада отворили девет Културних станица, а данас могу да најавим да ће Мрежа културних станица бити проширена на две нове адресе – у Степановићеву, где се КС свечано отвара 12. септембра  концертом Стефана Миленковића и МКЦ „Петефи Шандор“, на Телепу“, рекао је члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

Улаз на програме Калеидоскопа културе је слободан.

Партнер Калеидоскопа културе је Ерсте банка. Партнер мултимедијалног догађаја „Нераскидиве везе“ је Неопланта.

Фотографије: Марко Пудић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.