Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

17/08/2023
Šesti Kaleidoskop kulture: Više od mesec dana vrhunske umetnosti samo u Novom Sadu
17/08/2023

Najznačajnija umetnička smotra u ovom delu Evrope, šesti Kaleidoskop kulture u Novom Sadu, od 7. septembra do 15. oktobra predstaviće najveća svetska umetnička imena, velikane srpske kulture i mlade stvaraoce u usponu, u najvažnijim prostornim legatima Evropske prestonice kulture – Distriktu i mreži kulturnih stanica. Tokom pet nedelja i kroz pet vrsta umetnosti, više od 1000 umetnika i umetnica slaviće više od mesec dana kulture zajedništva i odgovoriti na umetnički koncept „Neraskidive veze“.

„Od mnoštva događaja do evropski prepoznatljivog programskog koncepta, ove godine i umetničke poruke “neraskidive veze” Kaleidoskop je po mnogo čemu u kulturi Srbije i regiona prvi, jedinstven i drugačiji. Ako neko i pomisli da je to pretenciozno, onda to može da zahvali samo umetnicima i publici koji su ga kroz redovne evaluacije tako razvijali. Ako smo mi verovali njima, vi možete činjenicama ili novom dolasku na njega.“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković.

Četiri dana otvaranja Kaleidoskopa kulture predstaviće Ginisovog rekordera i jednog od napopularnijih pijanista sveta, Petera Bencea uz Vojvođanski simfonijski orkestar na Korzu, 7. septembra i premijeru multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra, koji kroz pet vrsta umetnosti, spaja više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih istorijskih događaja 20. i 21. veka.

„Ja sam ovde ispred Gimnazije „Laza Kostić” kao nastavnica scenskih umetnosti. Mi učenike učimo kako da pišu projekte jer je nas Evropska prestonica kulture naučila kako to da radimo pa sada mi to njih učimo. Pored toga,  ja stalno govorim ako je Sterijino pozorje zatvaranje pozorišne sezone onda je nekako, po mom mišljenju, Kaleidoskop kulture nešto što počinje da bude otvaranje umetničke sezone. Nama je to jako važno.“, rekla je rediteljka predstave „Nekršteni dani“, Sonja Leštar.

Dobitnik Gremija i jedan od najpopularnijih džez muzičara, Džejson Majls, svetski virtuoz Stefan Milenković, najznačajnija domaća i regionalna imena književnosti Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, Danica Vukićević, dobitnica NIN-ove nagrade, zatim dobitnik Prickerove nagrade, Nobelovog pandana u arhitekturi, Alehandro Aravena, renomirani dizajneri Goran Edi Tadić i Slavimir Stojanović Futro, jedan od najznačajnijih mladih slikara, Aleksandar Bajunović, samo su neki od imena koji će ove godine biti deo Kaleidoskopa kulture.

Uz najznačajnija imena, publika će imati prilike da vidi do sada neviđene umetničke postavke, kao što je prva multimedijalna izložba o industrijskom nasleđu pod nazivom „Duh mesta“, zatim izložba koja će po prvi put, na jednom mestu, i u tom obimu, predstaviti dela velikana srpske umetnosti među kojima su – Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović i drugi, izložba svetske naive, nesvakidašnje umetničke instalacije i drugo.

„Kaleidoskop kulture je nešto što je na najlepši mogući način neizbežno za bilo koga ko živi u Novom Sadu. Prosto ulazite u tu jednu kupku kulture i bez obzira na to da li nekad nemate interes prema svakom sadržaju, ili čak nekad nemate vremena, neizbežno je da dođete u kontakt sa tom atmosferom koju u stvari Kaleidoskop kulture stvara. Može se reći da je to jedan svetski festival.“ rekao je violinista, Stefan Milenković.

Kaleidoskop kulture je najprepoznatljivi i najposećeniji događaj Evropske prestonice kulture, sa najvišim ocenama publike, koji bi više od 90 odsto posetilaca ponovo posetilo, a kvalitet programa navodi se kao glavni razlog posete, kako pokazuju nezavisna istraživanja sa Univerziteta u Novom Sadu.

„Nastao u okviru priprema za godinu titule Evropske prestonice kulture i nastavljajući da postoji kao legat i nakon 2022. godine, ovaj projekat polako prerasta u tradicionalno okupljanje građana, umetnika, ustanova i institucija oko sadržaja koje zajednički kreiraju i koji na kraju doprinose ne samo bogaćenju kulturne matrice našeg grada nego i oplemenjivanju života zajednice. Grad Novi Sad nastavlja da otvara nove prostore za kulturu, jača infrastrukturu u oblasti kulture i doprinosi decentralizaciji, pa smo tako do sada otvorili devet Kulturnih stanica, a danas mogu da najavim da će Mreža kulturnih stanica biti proširena na dve nove adrese – u Stepanovićevu, gde se KS svečano otvara 12. septembra  koncertom Stefana Milenkovića i MKC „Petefi Šandor“, na Telepu.“, rekao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Partner Kaleidoskopa kulture je Erste banka. Partner multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ je Neoplanta.

Fotografije: Marko Pudić, Vladimir Veličković

Tagovi:

Povezane vesti >

Povezane vesti >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.