Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

28/02/2017
Al Jazeera Balkans: Европска пријестолница културе – Новом Саду се отвара капија нових могућности
28/02/2017

Титула Европска престоница културе, коју је у октобру 2016. освојио Нови Сад за 2021. годину, и даље привлачи пажњу светских културних радника и медија у земљи и региону.

Тако је недавно у Новом Саду боравио господин Шуџи Коги, генерални секретар Комитета ЕУ-Јапан фест, односно фондације која готово од самог почетка учествује у пројектима Европска престоница културе. А ових дана на сајту информативног канала Al Jazeera Balkans објављен је интервју који је са господином Шуџијем Когијем урадила новинарка Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и новинарка Првог радијског програма РТВ-а, која пише за часописе и портале који се баве театрологијом и театарском критиком у региону.

Фото: Al Jazeera Balkans

 

Господин Шуџи Коги, између осталог, у интервју истиче да уметност не познаје границе и у томе лежи њена моћ, а да се након освајања титуле Европска пријестолница културе, Новом Саду отвара капија нових могућности.

– Ми заправо подржавамо оне пројекте које подржава Нови Сад као Европска престоница културе. Зато не сматрам мудрим да говоримо о буџету као о нечем што је на првом месту. Из простог разлога што из искуства знам градове који су имали велике буџете, али нису извели добре пројекте. Важно је имати јасну визију, без тога не можете урадити ништа – изјавио је Коги.

Цео интервју Шуџија Когија, генералног секретара Комитета ЕУ–Јапан фест можете прочитати на порталу Al Jazeera Balkans.

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.