Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

31/10/2023
Нови Сад на Унеско листи – први у овом делу Европе на пољу дигиталних уметности
31/10/2023

На Светски дан градова, 31. октобaр, Нови Сад је ушао у јединствену Унеско Мрежу креативних градова света и тиме постао први град у овом делу Европе који се нашао на листи у категорији нових и дигиталних уметности (Media Arts).

Након престижних титула Омладинске престонице Европе, Европске престонице културе, награда ,,Мелина Меркури” и ,,Најбољи европски тренд бренд у области култури”, Српска Атина је стала раме уз раме са светским градовима, у Унеско-вој листи креативних градова као што су Линц, Лион, Остин, Модена, Торонто и други, чиме је учврстила своју позицију као центар културе и иновација.

Признање је утолико значајније, јер је Нови Сад један од само четири града на свету који су се ове године нашли у категорији медијских уметности и први у овом делу Европе на том пољу.

„Још једно светско признање у области културе је потврда континуитета улагања у укупни развој нашег Града. Нарочито јер је реч о категорији која повезује научне-образовне установе са актерима из области културе дајући Новом Саду једну нову вредност који тиме равноправно прати савремене светске токове“, изјавио је градоначелник Новог Сада, Милан Ђурић.

Искорак у том смислу који је Нови Сад направио на пољу нових и дигиталних уметности, а који га је и кандидовао за чланство у овој престижној мрежи градова, начињен је у оквиру пројекта Европске престонице културе, а један од главних разлога за подношење и пријаву је наставак наслеђа програма Европске престонице културе и спровођење акција одрживог развоја у области културе, посебно у области медијске уметности.

Мрежа креативних градова Унеско-а (The Unesco Creative City Network) је формирана 2004. године како би промовисала сарадњу са и међу градовима који су креативност идентификовали као стратешки фактор за одрживи урбани развој. Градови који тренутно чине ову мрежу, а њих је сада 350, заједно раде на заједничком циљу: стављање креативности и културних индустрија у срце својих развојних планова на локалном нивоу и активна сарадња на међународном нивоу.

Нови градови су добили признање за њихову снажну посвећеност искориштавању културе и креативности у оквиру својих развојних стратегија и приказивању иновативних пракси у урбанистичком планирању усмереном на човека.

У јуну месецу ове године, формирана је Радна група која је спровела све припремне активности и неопходне радње за подношење пријаве Града Новог Сада у ову престижну мрежу градова, а њу чине: Далибор Рожић члан Градског већа за културу, Зорица Шијак в.д. начелника Градске управе за културу, чланови испред Фондације Нови Сад – Европска престоница културе Ђула Рибар, Сара Вулетић, Немања Миленковић, испред Градске управе Мирјана Лукић Маринковић, испред Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада Миленко Малешев и Слободан Милошевић, Весна Латиновић мастер културних политика и менаџмента у култури, Галерија ,,Бел Арт”, испред Културног центра Новог Сада Виолета Ђерковић и Миљана Козаров, испред Градске библиотеке у Новом Саду Драгана Милошевић и Сања Арбутина, испред Академије уметности у Новом Саду, декан Синиша Бокан.

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.