Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/01/2023
Изложба свих радова са конкурса за најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада
20/01/2023

На конкурсу за Меморијални центар, најзначајнији меморијални пројекат Новог Сада, изабрано је решење ауторског тима „Spring Studio”, које ће, уз све остале пристигле радове, бити представљено у оквиру изложбе у Дистрикту, од понедељка 23. јануара, поводом обележавања 81. годишњице Новосадске рације.

Меморијални центар биће један од најзначајнијих легата пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, заједно са свим процесима који су му претходили, а који су постављени као нове праксе приступа у архитектури.

„Нови Сад је једна од ретких Европских престоница културе, која се једнако посветила и просторима, као и програмима, и што је најважније – процесима, који су постали темељи за нове праксе. У сарадњи са релевантним стручњацима, али и позивањем грађана да се укључе, ми смо најпре променили приступ од микронивоа, у оквиру конкурса Nova mesta – Mikrogranting и уређења малих урбаних целина, затим преко обнове и ревитализације објеката, као што су културне станице и Дистрикт, па све до изузетно комплексних пројеката какав је Меморијални центар, који има вишеструки значај. Процеси који су довели до свега тога, конкурс, а на крају и изложба која јавности приказује све пристигле радове, легати су који треба да надживе сам пројекат Европске престонице културе и, надам се, додатно се развију и у квантитативном и у квалитативном смислу”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

Стручни жири, који су чинили најрепрезентативнији представници и представнице – архитекте, историчари, представници Епархије бачке и Јеврејске општине, донео је одлуку да награду додели другопласираном решењу, које се јасно издваја као најпромишљеније и квалитативно најуспешније. Недвосмислен став жирија јесте да ово решење заслужује даљу пажњу, као и да би требало да уђе у процес даљег развоја и коначне реализације уз поједине дораде на основу смерница датих у образложењу. Поред ове, додељене су и три треће награде.

Жиријем који је одлучивао о победничком урбанистичко-архитектонском решењу председавао је др Владан Ђокић. Декану београдског Архитектонског факултета у одлуци су помогли и академик Бранислав Митровић, докторка уметности и дипломирана архитекткиња Моника Билбија, као и архитекте Душан Миладиновић и Душан Стевановић. Стручни жири чинили су и историчари, др Гордана Петковић и Петар Ђурђев, као и представници Епархије бачке и Јеврејске општине, протојереј Владан Д. Симић и Ладислав Трајер. Тим за даљу координацију активности на пројекту будућег Меморијалног центра, Град Нови Сад је формирао у сарадњи с Епархијом бачком и Фондацијом „Нови Сад — Европска престоница културе”.

Ауторски тим „Spring Studio” чине: Маја Драгишић, д.и.а., Милан Божић, д.и.а., Милица Милосављевић, м.и.а. и Дивна Бабовић, д.и.п.а., са пројектантским тимом који чине Катарина Црљеница д.и.а., Александар Бојанић д.и.а. и Тамара Конеска, м.и.а.

Изложба радова пристиглих на урбанистичко-архитектонски конкурс за Меморијални центар биће отворена од понедељка, 23. јануара до недеље, 29. јануара, а пристигле радове можете погледати и на нашем сајту.

У оквиру комплекса Меморијалног центра планиране су три просторно-програмске целине – објекат Меморијалног центра, Меморијални парк, као и пратеће уређење партерне и саобраћајне површине, које ће у урбанистичком смислу заокружити простор Дистрикта, причајући аутентичну причу о Новом Саду из 20. и с почетка 21. века.

Меморијални центар посвећен је свим невино страдалим жртвама у Погрому у Јужној Бачкој током јануара 1942. године.

Више детаља и образложење о резултатима урбанистичко-архитектонског конкурса можете пронаћи овде.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.