Претрага
Close this search box.

Objavljeno:

20/01/2023
Izložba svih radova sa konkursa za najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada
20/01/2023

Na konkursu za Memorijalni centar, najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada, izabrano je rešenje autorskog tima „Spring Studio”, koje će, uz sve ostale pristigle radove, biti predstavljeno u okviru izložbe u Distriktu, od ponedeljka 23. januara, povodom obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije.

Memorijalni centar biće jedan od najznačajnijih legata projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, zajedno sa svim procesima koji su mu prethodili, a koji su postavljeni kao nove prakse pristupa u arhitekturi.

„Novi Sad je jedna od retkih Evropskih prestonica kulture koja se jednako posvetila i prostorima, kao i programima, i što je najvažnije – procesima, koji su postali temelji za nove prakse. U saradnji sa relevantnim stručnjacima, ali i pozivanjem građana da se uključe, mi smo najpre promenili pristup od mikronivoa, u okviru konkursa Nova mesta – Mikrogranting i uređenja malih urbanih celina, zatim preko obnove i revitalizacije objekata, kao što su kulturne stanice i Distrikt, pa sve do izuzetno kompleksnih projekata kakav je Memorijalni centar, koji ima višestruki značaj. Procesi koji su doveli do svega toga, konkurs, a na kraju i izložba koja javnosti prikazuje sve pristigle radove, legati su koji treba da nadžive sam projekat Evropske prestonice kulture i, nadam se, dodatno se razviju i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Stručni žiri, koji su činili najreprezentativniji predstavnici i predstavnice – arhitekte, istoričari, predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, doneo je odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije. Nedvosmislen stav žirija jeste da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da bi trebalo da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju. Pored ove, dodeljene su i tri treće nagrade.

Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri činili su i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer. Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture”.

Autorski tim „Spring Studio” čine: Maja Dragišić, d.i.a., Milan Božić, d.i.a., Milica Milosavljević, m.i.a. i Divna Babović, d.i.p.a., sa projektantskim timom koji čine Katarina Crljenica d.i.a., Aleksandar Bojanić d.i.a. i Tamara Koneska, m.i.a.

Izložba radova pristiglih na urbanističko-arhitektonski konkurs za Memorijalni centar biće otvorena od ponedelja, 23. januara do nedelje, 29. januara, a pristigle radove možete pogledati i na našem sajtu.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, koje će u urbanističkom smislu zaokružiti prostor Distrikta, pričajući autentičnu priču o Novom Sadu iz 20. i s početka 21. veka.

Memorijalni centar posvećen je svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine.

Više detalja i obrazloženje o rezultatima urbanističko-arhitektonskog konkursa možete pronaći ovde.

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.