Izložba svih radova sa konkursa za najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada

Na konkursu za Memorijalni centar, najznačajniji memorijalni projekat Novog Sada, izabrano je rešenje autorskog tima „Spring Studio”, koje će, uz sve ostale pristigle radove, biti predstavljeno u okviru izložbe u Distriktu, od ponedeljka 23. januara, povodom obeležavanja 81. godišnjice Novosadske racije.

Memorijalni centar biće jedan od najznačajnijih legata projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, zajedno sa svim procesima koji su mu prethodili, a koji su postavljeni kao nove prakse pristupa u arhitekturi.

„Novi Sad je jedna od retkih Evropskih prestonica kulture koja se jednako posvetila i prostorima, kao i programima, i što je najvažnije – procesima, koji su postali temelji za nove prakse. U saradnji sa relevantnim stručnjacima, ali i pozivanjem građana da se uključe, mi smo najpre promenili pristup od mikronivoa, u okviru konkursa Nova mesta – Mikrogranting i uređenja malih urbanih celina, zatim preko obnove i revitalizacije objekata, kao što su kulturne stanice i Distrikt, pa sve do izuzetno kompleksnih projekata kakav je Memorijalni centar, koji ima višestruki značaj. Procesi koji su doveli do svega toga, konkurs, a na kraju i izložba koja javnosti prikazuje sve pristigle radove, legati su koji treba da nadžive sam projekat Evropske prestonice kulture i, nadam se, dodatno se razviju i u kvantitativnom i u kvalitativnom smislu”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

Stručni žiri, koji su činili najreprezentativniji predstavnici i predstavnice – arhitekte, istoričari, predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, doneo je odluku da nagradu dodeli drugoplasiranom rešenju, koje se jasno izdvaja kao najpromišljenije i kvalitativno najuspešnije. Nedvosmislen stav žirija jeste da ovo rešenje zaslužuje dalju pažnju, kao i da bi trebalo da uđe u proces daljeg razvoja i konačne realizacije uz pojedine dorade na osnovu smernica datih u obrazloženju. Pored ove, dodeljene su i tri treće nagrade.

Žirijem koji je odlučivao o pobedničkom urbanističko-arhitektonskom rešenju predsedavao je dr Vladan Đokić. Dekanu beogradskog Arhitektonskog fakulteta u odluci su pomogli i akademik Branislav Mitrović, doktorka umetnosti i diplomirana arhitektkinja Monika Bilbija, kao i arhitekte Dušan Miladinović i Dušan Stevanović. Stručni žiri činili su i istoričari, dr Gordana Petković i Petar Đurđev, kao i predstavnici Eparhije bačke i Jevrejske opštine, protojerej Vladan D. Simić i Ladislav Trajer. Tim za dalju koordinaciju aktivnosti na projektu budućeg Memorijalnog centra, Grad Novi Sad je formirao u saradnji s Eparhijom bačkom i Fondacijom „Novi Sad — Evropska prestonica kulture”.

Autorski tim „Spring Studio” čine: Maja Dragišić, d.i.a., Milan Božić, d.i.a., Milica Milosavljević, m.i.a. i Divna Babović, d.i.p.a., sa projektantskim timom koji čine Katarina Crljenica d.i.a., Aleksandar Bojanić d.i.a. i Tamara Koneska, m.i.a.

Izložba radova pristiglih na urbanističko-arhitektonski konkurs za Memorijalni centar biće otvorena od ponedelja, 23. januara do nedelje, 29. januara, a pristigle radove možete pogledati i na našem sajtu.

U okviru kompleksa Memorijalnog centra planirane su tri prostorno-programske celine – objekat Memorijalnog centra, Memorijalni park, kao i prateće uređenje parterne i saobraćajne površine, koje će u urbanističkom smislu zaokružiti prostor Distrikta, pričajući autentičnu priču o Novom Sadu iz 20. i s početka 21. veka.

Memorijalni centar posvećen je svim nevino stradalim žrtvama u Pogromu u Južnoj Bačkoj tokom januara 1942. godine.

Više detalja i obrazloženje o rezultatima urbanističko-arhitektonskog konkursa možete pronaći ovde.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.