Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

19/01/2023
Расписан национални конкурс за израду скулптуре у новосадском Дистрикту
19/01/2023

Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” расписала је национални вајарско-архитектонски конкурс за идејно решење израде скулптуралног дела у оквиру урбанистичког уређења Дистрикта на Лиману, у сарадњи са Центром за ликовну и примењену уметност ТЕРРА.

Идејно решење треба да узима у обзир просторни и историјски контекст Дистрикта, као места које баштини стогодишње индустријско наслеђе, али и његову будућу намену, односно нови центар креативних индустрија, захваљујући обнови у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Рок за пријаву на конкурс је 23. фебруар 2023. године, најкасније до 15 часова, а позив је отворен за стручњакиње и стручњаке из области архитектуре, примењене или ликовне уметности, чији задатак ће бити да на креативан начин допринесу јачем развитку карактера и идентитета Дистрикта.

Повод за расписивање овог конкурса јесте урбанистичка интервенција у јавном простору која подразумева постављање скулптуралног дела, а на локацији која претендује да постане највибрантнији центар креативних индустрија у региону. Ревитализацијом простора Дистрикта, некада небезбедни простори данас су већ добили обрисе центра савременог стваралаштва, где се паралелно са обновом увелико реализују различити садржаји, а бројне организације и самостални уметници су добили нови дом.

Расписивање конкурса представља природни след даљег развитка комплекса Дистрикта и умрежавања са регионалним партнерима те јачања веза међу њима.

Више информација о условима пријављивања и потребној документацији можете пронаћи овде.

 

Фото: Филип Петронијевић, Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.