Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

23/11/2016
Al Jazeera Balkans: Kulturom do razvoja grada
23/11/2016

Najznačajniji elektronski i štampani mediji u zemlji i okruženju, kao i šrom Evrope, preneli su informaciju o proglašenju Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Jedan od poslednjih priloga u nizu, koji govori o potencijalima koje nosi ova prestižna titula, pripremila je televizija Al Jazeera Balkans.

U prilogu novinara Dušana Hadži Nikolića na najbolji način predstavljeno je kako kulturom stići do razvoja grada.

Naime, kako je za televiziju Al Jazeera Balkans izjavio predsednik projekta „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković, poslednjih 20-ak godina titulu Evropska prestonica kulture dobijaju upravo gradovi koji zaista žele to da postanu, koji time zapravo sebe transfomišu i pokreću kroz potpuno novi koncept razvoja.

– Grad se ne pokreće kroz ekonomiju i privredu, nego je u fokusu kultura koja utiče i na ekonomiju i na privredu i na političku i na kulturnu transformaciju i na taj način, kroz kulturu, Grad dobija tu potrebnu promenu – izjavio je Milenković i naglasio da upravo u tom smislu Novi Sad jeste dobro mesto i izrazio uverunje da će ta titula biti dobar iskorak za Novi Sad u svakom smislu.

Da novi razvojni koncept, odnosno da kultura i kulturne manifestacije mogu biti pokretač privrednog razvoja zajednice na najbolji način svedoči muzički festival EXIT. Jedan od najboljih muzičkih festivala u Evropi godinama u Novi Sad privlači desetine hiljada posetilaca iz zemlje, regiona i celog sveta i svi oni višestruko više „vrate“ u budžet Grada nego što se izdvoji za organizaciju EXIT-a.

Kompletnu priču o Novom Sadu Evropskoj prestonici kulture 2021. godine iz ugla televizije Al Jazeera Balkans pogledajte u prilogu.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.