Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Novi Sad 2021

Објављено:

19/02/2017
Будући археолошки парк представиће богато културно-историјско наслеђе Новог Сада
19/02/2017

Пројекат Европска престоница културе, како је замишљено приликом кандидатуре, требало би да Новом Саду и Новосађанима донесе једну нову визију и наду, нову енергију и сазнање да Нови Сад има културни и креаитвни потенцијал, који је лако остварив уколико су сви актери окупљени око заједничког циља који доноси корист свима нама. Ови нематеријални бенефити стварају потпуно нову вредност, јединствени замајац – који се тешко покреће, али једном покренут више не стаје – који резултира сазнањем да култура није непотребан трошак, на основу којег култура постаје приоритет и нова стратегија развоја града.

Још једна потврда да та основна идеја Европске престонице културе има упоришта је и најава да ће у Новом Саду, у насељу Сајлово, почети градња археолошког парка у којем ће бити изложени докази да живот на територији Новог Сада датира још од 5.000 година пре нове ере. Намера је да тај археолошки парк обједини изутетна археолошка отркића која представљају богато културно-историјско наслеђе Новог Сада.

Синиша Јокић, директор Завода за заштиту споменика културе Новог Сада, у изјави за РТВ Војводине најављује да би будући археолошки парк на Сајлову био финансиран у оквиру пројекта афирмације културно-историјског идентитета града Новог Сада, а у вези са Европском престоницом културе, а средства би била обезбеђена „од стране Града и, вероватно, уз подршку покрајине и републике“.

Како се очекује, археолошки парка на Сајлову, као својеврстан културно-историски објекат требало би, најпре, да има образовну сврху, али сe очекује и да постане важан туристички сегмент са којим би се поносио Град Нови Сад. Уколико се испуне планови изградња археолошког парка на Сајлову требало би да почне 2019. године, а простираће се на 11,8 хектара у близини ауто-пута али и тек неколико километара од ужег центра Новог Сада.

Иначе до ових архелошкох открића дошло се приликом изградње треће деонице Булевара Европе, а ископине се чувају на безбедном месту, преноси РТВ Војводина.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.