Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

22/09/2022
Аутономне уметничке праксе: Шумановић и Тодосијевић из Ђурићевог угла
22/09/2022

ИЗМЕНА: Нажалост, услед изненадне спречености уметника Уроша Ђурића отказују се најављена стручна вођења на изложбама „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” и „Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића. О новим терминима стручних вођења обавестићемо вас благовремено.

 

У оквиру недеље визуелне уметности Калеидоскопа културе, посетиоци ће имати прилику да уживају у стручним вођењима кроз недавно отворену изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” и изложбу радова Драгољуба Раше Тодосијевића „Сутра је понедељак”, која ће у среду, 28. септембра, водити признати визуелни уметник Урош Ђурић.

Како ће Ђурић конципирати своје вођење кроз две поменуте изложбе и да ли ће акценти његовог вођења бити постављени на континуитете или дисконтинуитете уметничке праксе ова два велика визуелна ствараоца, сазнаће они који 28. септембра од 17 сати у Спомен-збирци Павла Бељанског буду присуствовали вођењу кроз поставку „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата”, односно вођењу у 19 сати у Музеју савремене уметности Војводине кроз ретроспективну изложбу „Сутра је понедељак” Драгољуба Раше Тодосијевића. Посебно се истиче чињеница да су и Раша Тодосијевић и Урош Ђурић, који ће водити посетиоце кроз изложбе, добитници ликовне награде „Сава Шумановић”, што на јединствен начин спаја три уметника.

Број посетилаца за вођење кроз изложбу „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата” у Спомен-збирци Павла Бељанског је ограничен те је за присуство потребна пријава на број телефона: 021 472 99 66.

Два значајна уметника који су својим стваралаштвом обележили уметничке епохе модернизма и неоавангарде на овим просторима, за новосадску публику ће, оријентишући се на особености њихових уметничких опуса, повезати визуелни уметник Урош Ђурић.

Богати сликарски опус Саве Шумановића и најзначајније фазе његовог стваралаштва биће представљени до 4. децембра на изложбеним поставкама у Спомен-збирци Павла Бељанског, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић” у Шиду. Изложбе у новосадским музејима отворене су 24. септембра, док ће изложба у шидској Галерији бити отворена 3. октобра. Узимајући у обзир европску културну сцену Шумановићевог доба, са нагласком на париска и југословенска пријатељства чувеног сликара, циљ овог великог пројекта је да публици приближи његове уметничке домете, који нису нимало заостајали у односу на савремене уметничке тенденције у Европи.

Отварању изложбе слика Саве Шумановића у Новом Саду у оквиру програма Европске престонице културе претходила је већ отворена ретроспективна изложба уметничких дела некадашњег лауреата ликовне награде „Сава Шумановић”, Драгољуба Раше Тодосијевића, у Музеју савремене уметности Војводине до 5. октобра, којом се на овом месту први пут окупљају и презентују уметнички радови из неких од његових кључних серија, као што су Dnevnik, Decision as Art, Was Ist Kunst?, Gott Liebt die Serben, Fuxus Piano. Полазиште изложбе је у континуираном деловању аутора у пољу друштвено-политички ангажоване уметности, те преиспитивања стандарда у уметничким системима, наметнутих и општеприхваћених начела, као критеријума подложних критици и новом сагледавању.

Партнер недеље визуелне уметности у оквиру Калеидоскопа културе је ДДОР осигурање.

Калеидоскоп културе траје до 7. октобра, а након недеље визуелне, последња недеља посвећена је примењеној уметности.

Фото: Ервин Ковач, Владимир Величковић, Марко Пудић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.