Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/05/2021
„BBC” представља 10 разлога зашто би требало посетити Нови Сад
24/05/2021

У сусрет години титуле Европске престонице културе, за коју се Нови Сад активно припрема, а ускоро ће и јавност бити упозната са најзначајнијим програмима 2022. године, све више реномираних светских медија истиче врлине и разлоге за посету Српској Атини.

Овог пута Нови Сад се нашао у фокусу угледног британског BBC-а, који је истакао „отвореност и толеранцију коју град негује, као и љубазност људи који су поносни на своју културну разноликост”.

Као један од првих разлога за посету Новом Саду, BBC наводи управо титулу Европске престонице културе, али и културну разноликост, односно сусрет различитих нација, вера и језика, што је и један од императива за програм 2022. године у оквиру пројекта Европске престонице културе.

Погледајте и: „Euronews” препоручује пет ствари које морате посетити у Новом Саду

У тексту је као један од разлога наведена и новосадска street art сцена, која у Новом Саду заузима озбиљно место у целокупној културној слици, а посебан акценат је стављен и на културне станице.

BBC наводи да су припреме Новог Сада за Европску престоницу културе граду донеле нове просторе за културу попут културних станица Еђшег и Свилара. У првом плану је обнова културног наслеђа, односно претварање запуштеног дворца, који је некада био на услузи стрељачком клубу, као и некадашње фабрике свиле у просторе који данас производе најразличитије културне садржаје. Док су код Еђшега истакли позориште и књижевност, за Свилару аутори наводе да је место савремене уметности, са акцентом на то да својим аутентичним изгледом и очуваним димњаком чува и историју индустријског и економског развоја.

Поред ових, BBC као разлоге за посету Новом Саду наводи предивну природу националног парка Фрушка гора и бројне винске подруме, добру храну, са акцентом на чувени индекс сендвич, шаренило новосадских пијаца, новосадску плажу Штранд, Музеј Војводине, као и један од најбољих европских фестивала ЕXIТ, али и читаву Петроварадинску тврђаву.

Аутори наводе и да је Нови Сад идеалан град за обилазак бициклом, али и да је погодан за шетњу. Цео текст можете прочитати на сајту BBC-ја, у секцији Travel.

Текст је настао у оквиру телевизијске и дигиталне промотивне кампање под називом „See Serbia”, коју је Туристичка организација Србије отпочела половином априла на посебној секцији посвећеној путовањима „BBC Travel”, у оквиру платформе „BBC Global News”.

 

Фото: Јелена Ивановић, Владимир Величковић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.