Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

21/06/2022
„Бетовен маратон” — Јединствени догађај у свету класичне музике у Новом Саду
21/06/2022

Један од највећих и најзначајнијих догађаја ове године у свету класичне музике, „Бетовен маратон”, биће одржан у оквиру програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе у Новом Саду. Непоновљиво извођење свих девет Бетовенових симфонија у једном дану приредиће Београдска и Дортмундска филхармонија заједно са Словачким филхармонијским хором и четворо солиста, Аном Малеша-Кутни, Михаелом Зелингер, Јанг Во Ким и Робертом Борк, под диригентском палицом Габријела Фелца 26. јуна у Градској концертној дворани и на Петроварадинској тврђави.

 

„Ово је један концерт, један подвиг који треба да се деси 26. јуна, подвиг вредан пажње на светском нивоу и мислим да ће то бити нешто за памћење и што заиста не треба пропустити. С друге стране, концерт поставља нове стандарде, ово је дуго планирано, продукцијски, програмски и уметнички је веома захтевно, али је важно да имамо једну нову публику која пуни сваки концерт, а верујем и овај, што чини да култура заиста буде и постане начин живота“, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” Немања Миленковић.

Резултат великог рада и сарадње Београдске и Дортмундске филхармоније своју премијеру имао је у недељу 19. јуна у Дортмунду, а сада ће бити део једног од најзначајнијих пројеката у оквиру године титуле Европске престонице културе у Новом Саду.

„Бетовен маратон је пројекат који успоставља потпуно другачије стандарде и нове рекорде у историји музичког извођаштва. Од оркестра се захтева топ форма и уметничка изузетност, зато је Београдска филхармонија лествицу својих домета подигла још више. Поред тога што је у питању грандиозно представљање симфонијског опуса Лудвига ван Бетовена, јединствено је то што спаја музичаре другачијих националности, начина инетрпретације и сензибилитета у јединствено извођење и тражи од колега да се ослањају једни на друге у Деветој симфонији коју изводе сви заједно. После спектакуларног успеха маратона чија је прва „трка” била у Дортмунду, веома се радујемо његовом финишу у Новом Саду, а поготово грандиозној Оди радости на отвореном у амбијенту који је за њу савршен као што је то Петроварадинска тврђава”, рекао је в.д. директора Београдске филхармоније Дарко Крстић.

Улаз на концерт на Петроварадинској тврђави слободан је, док се улазнице за концерте у Градској концертној дворани продају за сваки од четири концерта засебно и доступне су у целокупној продајној мрежи Гигс Тикс.

Поводом 21. јуна, светског дана музике, карте за прва два концерта у Градској концертној дворани продају се са 50% попуста док су карте за трећи и четврти концерт у продаји по пуној цени.

Привремена измена режима саобраћаја на Петроварадинској тврђави

Поводом извођења девете Бетовенове симфоније у оквиру „Бетовен маратона” на Петроварадинској тврђави доћи ће до привремене измене режима саобраћаја од Прерадовићеве улице (од Ловотурса) и на путу ка Петроварадинској тврђави. Привремено се ограничава пролаз постојећом једносмерном саобраћајницом од горњег платоа до Каменичког пута и та веза се привремено претвара у двосмерну уз контролу пролаза од стране организатора.
Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези с догађајима Европске престонице културе можете пронаћи на нашем сајту.

Фото: В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.