Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

24/06/2022
Бетовен маратон у недељу: Eво шта треба да знате ако долазите на Тврђаву
24/06/2022

Један од највећих и најзначајнијих догађаја ове године у свету класичне музике, „Бетовен маратон”, који ће бити одржан у недељу, 26. јуна и који подразумева веома ретку прилику да се све симфоније изведу у једном дану, своју кулминацију доживеће на Петроварадинској тврђави у 20 сати и 22 минута, под ведрим небом, на бини код новосадске Академије уметности.

Идејни творац овог пројекта и диригент Габријел Фелц, током готово целог дана дириговаће двема филхармонијама – Београдском и Дортмундском, које ће најпре наизменично извести осам симфонија у Градској концертној дворани, док ће за извођење Девете симфоније и чувене „Оде радости” на Петроварадинској тврђави предводити више од 200 музичара: заједно Београдску и Дортмундску филхармонију, Словачки филхармонијски хор и четворо солиста — Ану Малеша-Кутни, Михаелу Зелингер, Јанга Воа Кима и Роберта Борка.

„Девета симфонија” на Тврђави – улаз слободан

Улаз на последњи концерт на Петроварадинској тврђави је бесплатан, а улаз за грађанство биће са стране Ловотурса.

Контроле ће се налазити са леве стране када се прође велика капија, ка месту где ће се налазити и бина.

Због великог интересовања и ограниченог броја места, саветујемо посетиоцима да дођу раније, како би се избегле гужве.

На концерту ће бити постављени и шанкови с освежењем.

Препорука је да се користе постојећа паркинг места у околини Подграђа и Ловотурса, с обзиром на то да ће саобраћај привремено бити измењен од Прерадовићеве улице (од Ловотурса) и на путу ка Петроварадинској тврђави.

Привремено се ограничава пролаз постојећом једносмерном саобраћајницом од горњег платоа до Каменичког пута и та веза се привремено претвара у двосмерну уз контролу пролаза од стране организатора.

Првих осам симфонија у Градској концертној дворани

Пре бесплатног концерта на Тврђави, Београдска и Дортмундска филхармонија ће, у оквиру Бетовен маратона, 26. јуна од јутарњих до вечерњих сати, са више пауза, у Градској концертној дворани у Новом Саду наизменично извести првих осам симфонија. Све улазнице за концерте у Градској концертној дворани су распродате.

10 часова – Симфонија бр. 1 и Симфонија бр. 2, Дортмундска филхармонија
12.30 часова – Симфонија бр. 3 и Симфонија бр. 4, Београдска филхармонија
15 часова – Симфонија бр. 5 и Симфонија бр. 6, Дортмундска филхармонија
17.30 часова – Симфонија бр. 7 и Симфонија бр. 8, Београдска филхармонија

„Бетовен маратон” је један од најзначанијих пројеката програмског лука „Тврђава мира” Европске престонице културе.
„Тврђава мира” бави се промишљањем и критичким сагледавањем ратних сукоба и њихових последица трагајући за културом мира и до 17. јула угостиће више од 1500 уметника кроз готово 150 програма.
Детаљан програм, програмску књигу и све информације у вези с догађајима Европске престонице културе можете пронаћи на нашем сајту.

Фото: НСЕПК, Промо, В. Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.