Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/11/2016
Британски савет подржава пројекат Нови Сад Европска престоница културе 2021.
11/11/2016

Поводом званичне посете британског министра спољних послова Бориса Џонсона Србији, Министарство културе и информисања и Британски савет потписали су двогодишњи споразум о сарадњи.

На основу тог споразума, Британски савет ће пружити пуну подршку пројекту ,,Нови Сад Европска престоница културе 2021″ и у сарадњи са српским Министарством културе и информисања, током наредне две године, сарађивати у области пружања подршке стручњацима у аудио-визуелном сектору у Србији и подизању капацитета српских музеја.

– Желимо да урадимо све што је у нашој моћи да подржимо ову сарадњу и да изградимо мостове између Велике Британије и Србије – изјавио је британски министар спољних послова Борис Џонсон поводом потписивања споразума.

bc

Министру Џонсону је представљен велики успех недавне изложбе Дејмијана Херста ,,Нова религија“ одржане у Музеју савремене уметности Војводине у оквиру промоције пројекта ,,Нови Сад 2021″. Британски министар спољних послова срео се и са представницима Егзит фестивала, партнера Британског савета на развоју јединствене дигиталне музичке платформе.

Споразум о сарадњи, у присуству шефа британске дипломатије и српског министра културе и информисања Владана Вукосављевића, потписали су директорка Британског савета за Србију и Западни Балкан Клер Сирс и помоћница министра културе и информисања за међународну сарадњу Асја Драча Мунтеан.

Како се наводи у саопштењу Британског савета, овим споразумом две институције су јасно показале посвећеност даљем развоју и пружању подршке међународној сарадњи Велике Британије и Србије у области културе. Споразум је потписан током посете британског министра спољних послова Југословенској кинотеци у Београду.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.