Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Бројне активности Фондације током марта и априла

Настављајући активности које су започете у прва два месеца рада, запослени у Фондацији Нови Сад 2021 су, током марта и априла, реализовали велики број активности на успостављању правила рада, као и значајан број активности у области партиципације, међународне сарадње, уметничких програма, те маркетинга и промоције.
Ова два месеца посебно су значајна због изузетно важних сусрета са представницима националне и међународне културне сцене, као и због припрема за прву конференцију коју организује Фондација – За нове мостове, која ће се одржати 9. маја, симболички везујући се за Дан Европе, са циљем стварања нових мостова, али и представљањем Фондације као моста који повезује уметнике и ИТ сектор, младе и старе, и води ка 2021. години, у којој ће Нови Сад поносно носити титулу ЕПК. Конференција За нове мостове биће одлична прилика и за презентацију плана рада Фондације и најаву пројеката за 2017. годину.

Током марта тим Фондације задужен за партиципативне, инклузивне и едукативне активности интезивно је радио на даљој изради стратегије која је укључила разраду планова за инфраструктурне пројекте као потпору за реализацију партиципативног програма. Разрађени су пројекти Културне станице, Урбани џепови и Сателити (програми у месним заједницама). Такође, одржани су прелиминарни договори са тимовима који су показали интересовање да учествују у припреми и реализацији програма, међу којима су: Равничар, Планинарско-смучарско друштво Стражилово, Ново културно насеље, ДАНС, истраживачице из Gender Knowledge Hub-а, НВО Куда.орг. Током априла почела је припрема документације за позив Шпајз за пројектне идеје.
Тим Нови Сад 2021 је на Сајму образовања, одржаном на Новосадском сајму, у оквиру презентације програма Креативна Европа представио концепт рада за ову годину свим присутнима.
Представници Фондације боравили су у Ријеци поводом разраде пројекта LAB for European Project Making. Састанку су присуствовали и представници пројеката Матера 2019, Пловдив 2019, Темишвар 2021 и Елефсина 2021. Пројекат има за циљ оспособљавање и едукацију младих продуцената и њихово умрежавање на европском нивоу. Главни носиоци пројекта ће бити Ријека 2020, Темишвар 2021 и Нови Сад 2021. Ово је и један од најважнијих договорених заједничких програма едукације кроз коју ће проћи најмање 30 нових културних менаџера које ће обучавати десетак најзначајнијих европских стручњака из области културног менаџмента, маркетинга и комуникације.
Почетком априла на Петроварадинској тврђави, организована је презентација програма Plants – Artists in Residence, који се налази у оквиру пројекта ЕПК. Презентацији су присуствовали и Петр Шимон, менаџер за сарадњу уметника и Береника Никодемска, руководилац резиденцијалног програма Вроцлав 2016. Конференција је окупила око 60 уметника и представника културног сектора у Новом Саду, који су изразили спремност за укључивање у пројекат и повезивање са нашим тимом. Сектор за међународну сарадњу активности у области резиденцијалних програма подредио је јачању локалних капацитета, односно пружању финансијске и експертске помоћи локалним организацијама које имају искуство у реализацији резиденцијалних програма. Ове активности се реализују са идејом постизања самоодрживости и наставка рада на реализацији резиденцијалних програма и након 2021. године. Радни састанак је окупио је представнике организација које се баве и/или имају искуства са реализацијом резиденцијалних програма: Културанова, Музеј савремене уметности Војводине, Галерија Бел Арт, ШОСО Милан Петровић, Арт бокс, УЛУВ и Културни центар Новог Сада, а остварена је и комуникација са НВО Куда.орг и Балканкулт, које су такође изразиле спремност да, у одређеној мери, учествују у реализацији пројекта.
Како би се успоставила сарадња и представили планови за ову годину, припремљена је презентација за кластер EUNIC Србија, који чине културни и језички међународни центри. На састанку је присуствовало осам представника из Аустријског културног форума, Француског института у Србији, Гете института у Београду и Амбасаде Шведске у Београду. Том приликом начелно је договорена сарадња и представљени су пројекти који би били занимљиви за међународну сарадњу. Акценат је стављен на програм размене уметника Plants A.i.R. Након састанка гости из ЕUNIC-a Србија, у пратњи чланова Фондације, обишли су простор Кинеске четврти где је у плану да се изгради својеврсни омладински и креативни центар у овом делу Европе под називом Youth Creative Polis.
Представници Фондације боравили су почетком априла у Санкт Пелтену и Линцу, на позив и у организацији Министарства за културу Доње Аустрије и одржали састанке са представницима 10 културних установа. Пројекат Нови Сад 2021 презентован је и у Печују током панела посвећеном експертизи и искуствима пређашњих Европских престоница културе. Дирекор Фондације је са сарадницима присуствовао прослави Дана града Бањалуке, који планира да се кандидује за ЕПК 2024. године, и том приликом се сусрели са представницима културне сцене Бањалуке како би пренели искуства Новог Сада на путу ка освајању титуле.
Током овог периода, стручни тимови Сектора за међународну сарадњу и ЕУ фондове учествовали су у повезивању, комуникацији и подношењу апликација за пет међународних пројеката, између осталог, посвећених заштити културног наслеђа, директном укључивању грађана у решавање социјалних проблема у граду, изградњи и координацији креативних кластера за креативне индустрије уз реку Дунав.
Свакако је важно напоменути да су током марта и априла бројни гости из иностранства боравили у Новом Саду и одржали низ састанака са члановима тима пројекта Нови Сад 2021 и другим новосадским уметницима и организацијама и установама културе. Међу њима су страни консултанти Мартон Мехеш, Петр Шимон, Береника Никодемска и Кристијан Потирон. Стефан Стојанов, заменик градоначелника Пловдива и један од лидера пројекта Пловдив 2019, посетио је Нови Сад и том приликом договорена реализација заједничког пројекта пет градова ЕПК из централне и источне Европе, са идејом пружања подршке евроинтеграцијама Србије током EXIT фестивала. Руководилац сектора за културу Велингтона, града на Новом Зеланду, Тања Петковић Јеремић, посетила је Нови Сад како би се упознала са пројектом Нови Сад 2021 и разговарала о могућностима за будућу сарадњу.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.