Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

„Нови Сад 2021“ повезује ромске организације које делују на Клиси

Пројекат „Културне станице“ један је од главних пројеката који треба да представља окосницу Европске престонице културе за 2021. годину. Као вид измештања културних садржаја ван центра и културног оживљавања градских насеља предвиђено је отварање четири културне станице које су симболично добиле називе по странама света на којима се ти делови града налазе. Ове године планирано је отварање прве културне станице Север која ће бити смештена на Клиси.
Тим поводом, тим за партиципацију и укључивање грађана иницирао је низ састанака са различитим стејкхолдерима на Клиси, како би хетерогено становништво овог насеља било подједнако укључено.

Тако је почетком маја одржано више састанака са представницима ромских организација и организација које активно раде са Ромима на територији Новог Сада, а у циљу развоја културне станице на Клиси. На састанцима је представљен концепт Европске престонице културе са посебним нагласком на пројекат „Културне станице“, а представљени су и пројекти из Апликационе књиге који ће бити реализовани као део програма културне станице Север. Такође, свака организација представила је свој рад, као и изазове с којима се сусреће. Мапиране су тачке сарадње свих укључених организација, а начини за реализацију програма биће разрађени на наредним састанцима.

Организације које су присуствовале састанцима су:

Екуменска хуманитарна организација, Унија Ромских студената, Удружење „Мала срећна колонија“, Удружење „Grabb“, Удружење „Groove“, Удружење „Пралипе“.

Остале организације које су планиране да буду укључене:
Новосадски хуманитарни центар и Интеркултурални театар.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.