Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Бројне могућности за сарадњу са културним организацијама у Доњој и Горњој Аустрији

Департман за културу Доње Аустрије у оквиру пројекта сарадње и умрежавања културних организација у Дунавском региону организовао је пријем за представнике Фондације „Нови Сад 2021“.
Посету Немање Миленковића, генералног директора Фондације „Нови Сад 2021“, и његових сарадника Лазара Јованова, руководиоца Сектора за партиципацију и Вука Радуловића, руководиоца Сектора за међународну сарадњу, иницирала је шефица Сектора за међународну сарадњу Департман за културу Доње Аустрије Катке Крејчове, а замишљена је као заједнички рад тимова на унапређењу сарадње, осмишљавању заједничких пројеката и подизању капацитета ради спровођења пројекта Европске престонице културе.
Први део радне посете делегације Фондације „Нови Сад 2021“ чинили су сусрети са званичницима и културним радницима у Доњој и Горњој Аустрији, са којима су размењена искуства и разговарано о потенцијалима будуће сарадње. Чланови наше делегације су се сусрели са Херманом Диковићем, шефом Департмана за културу Доње Аустрије, Паулом Геслом, директором НОКУ асоцијације културних компанија Доње Аустрије, Петером де Мартином генералним секретаром Аргодонау организације, Мартином Штурмом, уметничким директором Културног центра Горње Аустрије, Мафредом Грубауером, руководиоцем Туристичке асоцијације Линца и другима. Том приликом је представљен пројекат „Нови Сад 2021“ и стратешки планови Фондације за унапређење културног сектора и реализацију уметничких програма до 2021. године, док су домаћини пренели досадашња искуства и представили пројекте и програме на којима су ангажовани.
У другом сегменту, представници Фондације „Нови Сад 2021“ имали су јединствену прилику да се упознају успешни примери из праксе и најуспешније културне иницијативе. Тако су им, између осталог, представљени револуционарни концепт холдинга културних установа (НОКУ), пројекат „Кровови“ у Линцу који подразумева својеврсне шетње по крововима културног кварта и уметничке инсталације на врховима зграда, годишња изложба „Ислам“ посвећена неговању толеранције и мултиконфесионалности у средњовековном дворцу Шалабург, високотехнолошка уметност у музеју „Арс Електроника“ у Линцу и кроз пројекат „Носиво позориште“, музичке свечаности у оквиру пројекта „Графенег – концерти на великој отвореној позорници“ и пројекат мурализације у трговачкој луци у Линцу.
Посебно значајан сегмент посете били су радни састанци са представницима тима „Линц 2009“. Наиме, пројекат Линца је један од најбољих позитивних примера реализације пројекта Европске престонице културе, а чланови тима су се сусрели са Валтером Пучоглуом, једним од лидера пројекта и Симоном Лахнером који је био задужен за програме гостопримства и маркетинга. Том приликом домаћини су представили резултате пројекта „Линц 2009“ и пружили драгоцене савете нашим члановима тима.
Значајан сегмент посете, наравно, био је и разговор о многобројним заједничким пројектима и идејама за културне програме у будућности. Како је договорено, чланови тима за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“ наставиће комуникацију са новим партнерима у циљу реализације договореног и поспешивању сарадње културних радника и уметника у Новом Саду и покрајинама Горња и Доња Аустрија.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.