Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Culture Up

Објављено:

17/11/2020
Пројекат Culture Up – децентрализација културе на европском нивоу
17/11/2020

Подизање капацитета културних установа ван центра града и у руралним срединама, главни је циљ пројекта Culture Up који окупља девет представника из пет различитих земаља и у оквиру ког је одржан први онлајн састанак на ком је свако од партнера пројекта представио своју организацију и улогу коју има на пројекту.

Culture Up

Главна идеја је подизање капацитета на основу примера најбољих пракси и преноса искуства, знања и know-how путем умрежавања на европском нивоу између институција културе, организација цивилног друштва и локалних представника власти који раде у области културе у руралним и периферним областима.

Нови Сад на пројекту Culture Up поред Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ представља и Културна станица Руменка, а остали партнери на пројекту су из четири земље – Данска, Ирска, Финска, Холандија:  Provincie Fryslan (Холандија), Galway County Council (Ирска), Stichting Keunstwurk (Холандија), Sastamala Community College (Финска), Tampere Art Museum (Финска), Kulturskole (Данска), kao i Ringkøbing Skjern Kommune (Данска) који су носиоци пројекта.

Користећи различита искуства, стратегије, знање и перспективе са уметничког, културног, институционалног и нивоа локалних власти, сви партнери ће радити на размени и развоју стратегије са европским партнерима и вредностима. Циљ је постављање активног плана који ће функционисати као нови модел за учење и каталист за одржив развој културе у неурбаним срединама.  

Идеја је да запослени у културним организацијама и центрима из ових пет земаља путују, посећују друге културне установе и центре и међусобно размењују знање и примере добре праксе са својим колегама из других градова.

Активности пројекта биће спроведене у складу са епидемиолошким мерама за борбу са пандемијом коронавируса.

 

Фото: Јелена Ивановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.