Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

27/12/2022
Дочек Нове године у Подграђу: сви детаљи прославе 31. децембра
27/12/2022

Нови Сад као Европска престоница културе затвара титуларну 2022. годину уз Дочек, несвакидашњи уметнички и продукцијски програм који ће осветлити барокни амбијент Подграђа Петроварадинске тврђаве. Најбољи европски тренд бренд у области културе 2021. године биће организован по шести пут у Новом Саду, кроз спој визуелне и извођачке уметности.

Публика ће 31. децембра на неколико бина уживати у музичком програму: на главној сцени испред Београдске капије у 21 час програм отвара Perpetuum Jazzile, а након њих концерт ће одржати Kosheen од 23 часа и ди-џеј Biesmans који ће наступити пола сата после поноћи. Такође, на сцени смештеној на Тргу проте Михалџића од 22 часа публика ће слушати Stereo MC’s, а од 23:30 Мими Мерцедес. На сцени у Штросмајеровој улици наступиће Монохром са почетком у 22 часа, Репетитор у 23 часа, док ће Обојени програм свој концерт почети пола сата после поноћи.

Тесла светлосна галерија и ове године оживљава Подграђе кроз рад самосталних уметника међу којима су Chida Yasuhiro из Јапана, један од Артдексових (Artdex) „Девет изванредних светских уметника светлости”, Павла Беранова из Чешке, добитница награда за интерактивне инсталације и најбољи дизајн осветљења, Доријан Колунџија, који води студио за нове медије „Галерија 12”, чији је један од пројеката Музеј будућности у Дубаију, Горан Деспотовски као представник Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), уметници Дејан Стојков и Анђелко Попић и други.

Улаз на програме 31. децембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве је слободан, а за посетиоце ће у Подграђу бити обезбеђени пунктови са пићем и храном. Такође, биће обезбеђени и мобилни тоалети.

Привремена измена режима саобраћаја

Због организације и реализације Дочека доћи ће до привремене забране одвијања саобраћаја у Подграђу Петроварадинске тврђаве, односно у Београдској улици, од Трга владике Николаја до пута за Тврђаву, у Штросмајеровој улици, Улици проте Михалџића, Владимира Назора и Улици Лисинског, као и до затварања дела паркинга на горњем платоу Петроварадинске тврђаве, у Петроварадину. Због привремене забране одвијања саобраћаја, биће измењене и трасе аутобуских линија 3, 3а, 9, 9а, 60, 61, 62, 63, 64 и 69. Привремена измена режима саобраћаја важи од 29. децембра 2022. у 8 часова до 2. јануара 2023. године у 18 часова.

Милутин и Милева као почетак и крај године титуле Европске престонице културе

Милева и Милутин били су централне личности свечаног отварања Европске престонице културе, 13. јануара ове године, кроз спектакл „Зенитеум”. Тада је отворена и изложба инспирисана Миланковићевим делом „Милутин: Време и васељена”, да би сада тај круг био затворен изложбом „Милева: Ми смо стена”, као круном титуларне године, када ове две изложбе представљају једну целину. Док је кроз програм „Милутин: Време и васељена” чувено здање Студија М добило потпуно нови изглед, сада је то учињено и са 1.200 квадрата обновљеног дела Музеја града Новог Сада на Петроварадинској тврђави где ће бити постављена изложба „Милева: Ми смо стена”.

Током последњег дана 2022. године, али и током новогодишње ноћи, одржаће се бројна стручна вођења кроз изложбе „Милева: Ми смо стена” и „Милутин: Време и васељена”. Улаз на обе изложбе је слободан, али је неопходна пријава. Обе изложбе биће отворене 1. и 3. јануара од 12 до 20 часова, док ће „Милутин: Време и васељена” бити отворена и 2. јануара.

Ексклузивни партнер изложбе „Милева: Ми смо стена” је Ерсте банка.

Фото: Марко Пудић, Владимир Величковић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.