Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

11/12/2023
Седми Дочек у Новом Саду: Прослава која је променила имиџ града
11/12/2023

Бренд који је Новом Саду донео престижна признања и награде, допринео туристичкој сезони и имиџу града, направио уметнички и продукцијски искорак и угостио нека од највећих светских и домаћих имена извођачке и визуелне уметности – новосадски Дочек, биће реализован седми пут, као јединствена прослава две Нове године у Европи 31. децембра у Подграђу и 13. јануара на локацијама широм Новог Сада и у околини. Продаја улазница за 13. јануар 2024. почиње данас у 12 часова.

Настао у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, Дочек је у претходних седам година директно  допринео да, уз друге пројекте, Нови Сад освоји престижна признања – награду за једну од најуспешнијих Европских престоница културе „Мелина Меркури”, награду за Најбољи европски тренд бренд у области културе, ту је и престижна УНЕСКО листа креативних градова, док се два пута нашао и у номинацији за Најбоље европске фестивале.

Као прва прослава Нове године која је спојила извођачку и визуелну уметност, и већ обухватила спектакуларне новомедијске изложбе, Дочек наставља да поставља нове стандарде, мењајући и праксу традиционалног ватромета коју замењује специјалним визуелним ефектима и биоразградивим материјалима 31. децембра, у духу већ познате Тесла светлосне галерије, која сваке године има ново издање у Подграђу.

На седми Дочек 31. децембра и 13. јануара стижу једна од најбољих харфисткиња света, Кетрин Финч, музичар који је променио историју хармонике, Ришар Галијано, врхунски светски a capella састав А Филета, легенда гитаре Влатко Стефановски, млади бенд чији су концерти сви распродати, Буч Кесиди, реномирани симфонијски оркестар Народног позоришта Републике Српске, уз регионално познат бањалучки бенд СОПОТ.

Catrin Finch

Из најпопуларнијих светских клубова долази и Метју Џонсон, један од редовних ди-џејева у чувеном берлинском Бергхајну, уз препознатљиво име домаће техно сцене – Марка Настића, којима се придружују новосадски ди-џејеви Runy и 2MUCH, потом добитници МТВ награде и чувеног хрватског Порина, група Елементал, као и легенде рока на овим просторима – Партибрејкерс.

Elemental

Новосадски Биг Бенд и гости донеће звуке Холивуда и највећих југословенских филмова, а стижу и овогодишњи добитници најпрестижније регионалне музичке награде Милан Младеновић, Љубичице, најактуелнији регионални трибјут бенд из Србије ABBA RING, париски продуцент и ди-џеј Френк Роџер, авангардна португалска фадо дива Жисела Жоао, представници домаћег прогресивног алтернативног звука Канда, Коџа и Небојша у unplugged верзији, зачетник глобалног музичког феномена познатог као Балкан бит Кирил Џајковски, лондонски алтернативни рок бенд Фламингодс, један од првих представника домаће електронске сцене ди-џеј Дејан Милићевић, српска џез дива Лена Ковачевић, дечји хор СНП-а и многи други на готово 40 локација.

У оквиру јединствене прославе која, осим што спаја две Нове године, повезује и два календара, два писма, два рачунања времена и две врсте уметности – извођачку и визуелну, наставља се и сарадња са образовним институцијама, међу којима су Академија уметности у Новом Саду и Факултет техничких наука, као и визуелни уметници који сви заједно стварају ново издање Тесла светлосне галерије на Тврђави 31. децембра, али и на посебном дизајну сцена у затвореним просторима 13. јануара.

Од 2017. године, када је реализован први Дочек па до последњег, број ноћења у Новом Саду скочио је чак 90 одсто у децембру, односно 130 одсто у јануару, а у децембру 2022. и јануару 2023. године остварен је највећи број ноћења у овим месецима у последњих 20 година, према званичним подацима Републичког завода за статистику.

Током протеклих седам година реализовано је више од 400 програма, на више од 100 локација у граду и његовој околини.

Сви програми на Дочеку 31. децембра су бесплатни. Улазнице за Дочек 13. јануара могу се пронаћи на свим продајним местима Гигстиx-а и онлајн на сајту gigstix.com. Партнери Дочека су Ерсте банка, Идеа, Бирра Моретти, компанија НИС и ДДОР осигурање.

Све информације о Дочеку можете пронаћи на сајту docekns.rs

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.