Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

10/01/2017
Дочек српске Нове године у знаку филмске музике и најбоље европске трубе
10/01/2017

Тим Нови Сад 2021 наставља фестивалско славље под називом Две.Нове. Након новогодишњих празника када је више од 40 000 људи уживало слушајући разноврсни музички и пратећи богат културни програм, тим Нови Сад 2021 пружиће на централном новосадском тргу још једно велико славље за дочек Српске нове године уз Симфонијски оркестар 2021 са солистима Српског народног позоришта и специјалним гостом Сергејем Трифуновићем, док ће Град Нови Сад поклонити својим суграђанима наступ европски познатог дувачког оркестра Бобана Марковића.

 

У петак, 13. јануара са почетком у 21 час више од 60 симфоничара Оркестра Нови Сад 2021 представиће публици највеће хитове филмске музике у којој ће доминирати музика из српске кинематографије. Овај фантастичан спој класичних инструмената и популарне музике улепшаће и наступ вокалне солисткиње Српског народног позоришта Јелене Кончар и солисткиње Милене Срдић и гостовање једног од најзначајнијих српских глумаца данашњице, Сергеја Трифуновића. Због нижих температура, Симфонијски оркестар 2021 одржаће концерт за памћење у Градској кући Новог Сада, док ће публика имати прилику да ужива у њему путем директног аудио-визуелног преноса на Тргу слободе. Како је Нова година прослављена у знаку најразличитијих музичких праваца, дочек Српске нове године добио је потпуно нови концепт који ће обележити спој музике симфонијског оркестра и класичних инструмената са електронском музиком, када ће познати новосадски ДЈ Фанатик наставити програм на Тргу слободе повезујући свој сет одабраних хитова са филмском музиком.

 

Након што ДЈ Фанатик добро загреје посетиоце на Тргу, следи наступ дувачког оркестра легендарног Бобана Марковића. Овај wорлд мусиц оркестар вишеструко награђиваног маестра српске трубе, Бобана Марковића, прославио се широм света енергичним наступима, као и музиком за филм Емира Кустурице „Ундергроунд“ који је добитник Златне палме на фестивалу у Кану, а публика на Тргу слободе имаће прилику да ужива у веома динамичном наступу врхунских музичара.

Више од 40 000 људи провело је новогодишњу ноћ уз праву фестивалску атмосферу у Новом Саду. На централним новосадским улицама могли су се чути најразноврснији музички правци и најбогатији програм до сада уз више од 100 извођача током три дана. На главној бини, на Тргу слободе на хиљаде људи је у глас певало познате песме Здравка Чолића док је сјајну увертиру у новогодишњу ноћ направио Новосадски Биг бенд са Бојаном Стаменов и Новосадским камерним хором. На Тргу републике су од 30. децембра до 1. јануара наступали Ирие ФМ, Земља Грува, Друм’н’зез, Ана Перишић, Милена Јанчурић и многи други док су љубитељи електронске музике у Студију М до раних јутарњих сати ђускали уз Тимо Мааса, Владимира Аћића, Yеах Лефта, Расхееда, Отто Вон Дисца и многе друге, а најмлађи Новосађани уживали у фантастичној атмосфери дочека дечје Нове године у магичном Дунавском парку.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.