Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
brending za doček

Објављено:

09/12/2021
Дочек у Новом Саду – Прослава која помера границе
09/12/2021

Јединствена уметничка прослава у Европи, Дочек, отвориће годину титуле Европске престонице културе у Новом Саду уз програм који ће први пут бити виђен на овим просторима.

Дочек, најбољи европски тренд бренд у области културе, у петој години развоја ће достићи свој уметничко-програмски и продукцијски врхунац. Више од 400 уметника из Србије и читаве Европе, ставиће фокус на спој уметности и науке, чувајући и промовишући наслеђе великих имена српске науке и уметности, која су досегнула европске и светске оквире – Николу Теслу, Милеву Марић Ајнштајн, Милутина Миланковића, Драгишу Брашована и Љубомира Мицића.

Дочек 2022 – Новосађани осветљују свој град 31. децембра

Новосађани ће 31. децембра симболично осветлити свој град и то програмом инспирисаним ликом и делом великог научника који је осветлио цео свет – Николом Теслом, првим почасним грађанином Новог Сада.

У 20:22 часа, код моста Дуга, биће премијерно изведен део представе „Тесла, изуметник“ у режији Небојше Брадића, у изведби Српског народног позоришта, у коју ће бити укључена и публика, формирајући поворку преко моста Дуга и тако спајајући две обале Дунава све до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где ће бити отворена мултимедијална Теслина светлосна галерија.

teslina svetlosna galerija - simulacija

Несвакидашња прилика за Новосађане и њихове госте да барокни драгуљ, Подграђе, виде у новом руху уз ретко виђене светлосне инсталације и спој различитих уметника који приређују аутентичан аудио-визуелни доживљај.

Неки од најзначајнијих уметника из области светлосних уметничких инсталација и перфоманса представиће се у оквиру Теслине светлосне галерије, а међу њима су др Алберто Новело из Италије, Иван Марушић Клиф из Хрватске, Петко Танчев из Бугарске, др Милица Стојшић са студентима сценског дизајна са Факултета техничких наука у Новом Саду и Сташа Кукић и Мирослав Новаковић.

profil dva muškarca iz grupe kruder dorfmeister

У сарадњи са њима су бројни музичари, чији ће наступи баш због светлосних инсталација бити посебан доживљај и искуство за публику, а међу њима су тајанствени електро поп дуо Nipplepeople, потом у сарадњи са Аустријским културним форумом стиже и аустријски трио Elektro Guzzi који на иновативан начин приступа извођењу техно музике уживо, београдски састав Канда, Коџа и Небојша, свестрани музичар Ђорђе Миљеновић, као и новосадски ди-џеј састав Noise Destruction, који је скоро три деценије на сцени и бројни други. Програм у оквиру Теслине светлосне галерије биће завршен 1. јануара, уз светски познат аустријски електро дуо Kruder & Dorfmajster, у сарадњи са Аустријским културним форумом, и београдски састав Минилинија.

Цео програм 31. децембра је бесплатан, а тачне локације и сатницу можете пронаћи на званичном сајту docekns.rs

elektro guzzi bend u toku svirke

Дочек 7530 – Кад Нови Сад досегне Зенит

Свечано отварање Европске престонице културе, прослава „Зенитеум :: 2022“, словеначког аванградног редитеља Драгана Живадинова, заказана за 13. јануар у 20:22 часа, славиће, кроз уметност и културу, велика имена српске науке – математичаре Милеву Марић Ајнштајн и Милутина Миланковића.

Поставка свечаног отварања је амбициозан архитектонско-мултимедијални подухват који у Србији до сада није рађен, а само отварање биће одржано на једном од главних градских булевара, испред Бановине, архитектонског бисера Новог Сада, дела Драгише Брашована.

Великаном светске науке и његовим делом, Милутином Миланковићем бавиће се и изложба „Време и васељена“ уметника др Душана Јововића и др Александра Петровића, професора филозофије, која ће бити отворена 13. јануара, у Студију М, замишљена као путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, са фокусом на међусобни однос човека, времена и науке.

nastup josipe lisac - njena silueta ispred crveno osvetljenog kruga

Традиција Дочека, који је у претходне четири године сваког 13. јануара отварао врата најразличитијих простора у граду и зарад културе им дао потпуно нови изглед, наставиће се и 2022. године и то поново на више од 40 локација. Стога ће у Градској кући наступити аутријски кларинетиста и један од најбољих на свету, Andreas Ottensamer, док ће добитницу Златног глобуса и краљицу фада Carminho угостити најстарији српски театар – Српско народно позориште.

Један од најпопуларнијих британских електронских састава, Morcheeba, наступиће у најстаријем луткарском позоришту у Србији – Позоришту младих, а у Новосадско позориште интересантну комбинацију џез и електро звука доноси један од најпознатијих финских музичара Jimi Tenor, док је прва Градска концертна дворана резервисана за чувени француски цовер бенд Nouvelle Vague.

Црква имена Маријиног, познатија као Катедрала, отвориће своја врата за аутентичан глас америчке певачице Chrysta Bell, познате и по сарадњи са чувеним редитељем Дејвидом Линчом, док ће у Реформаторској цркви наступити један од најпопуларнијих регионалних уметника, хрватски музичар Дамир Урбан.

Још једно велико регионално име и музичка икона, Јосипа Лисац, наступиће у Синагоги, док ће хрватски џез пијаниста и композитор Матија Дедић свирати у Културној станици Еђшег. Простор СКЦНС Фабрика, у Креативном дистрикту, резервисан је за британски број један drum ’n’ bass звука, Rudimental DJ, док ће оригинална музичарка која својим текстовима руши табуе, Бојана Вунтуришевић, наступити у Културној станици Свилара.

Дочек 7530 доноси и аутентични звук балканске музике, у извођењу Биље Кристић и Бистрик Оркестра, у НИС сали, као и бројна друга имена, на несвакидашњим локацијама.

profil pevačice carminho

Програм у оквиру Дочека 7530 почиње већ 12. јануара, када ће локални бендови заправо бити у улози домаћина и својим наступима на неколико локација у граду, у сарадњи са Inbox удружењем које организује Уличне свираче, направити својеврсну увертиру у 13. јануар и свечано отварање.

Програм се наставља 14. и 15. јануара у оквиру аутентичног програма Славе, и то у мрежи културних станица, где ће бити представљена изложба фотографија Павела Суровог, затим бројне рукотворине и гастро култура, као и дечији програм.

Током програма у оквиру Дочека поштоваће се све епидемиолошке мере, због којих ће број места за концерте у затвореним просторима 13. јануара бити врло ограничен. Ускоро почиње продаја улазница, а информације о томе пратите редовно на сајту docekns.rs

Детаљан програм и сатницу Дочека можете пронаћи на званичном сајту docekns.rs

Већи део програма Европске престонице културе за 2022. годину можете пронаћи на нашем сајту.

 

Фото: Promo, Klaus Pichler, Max Parovsky, Rod Maurice

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.