Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Донета одлука о оснивању фондације која ће управљати пројектом „Нови Сад 2021“

Скупштина Града Новог Сада је данас усвојила Одлуку о финансирању пројекта „Нови Сад 2021“, који садржи основне смернице финансирања пројекта до 2021. године када ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

Истовремено је усвојена и одлука да ће Културни центар Новог Сада формирати посебну фондацију која ће управљати пројектом Нови Сад 2021. Очекује се да ће на првој наредној седници, Скупштина изабрати чланове Управног, Надзорног одбора и директора који ће управљати радом фондације. Како је речено на седници Скупштине, основни принципи на којима ће се темељити рад Фондације – биће принципити јавности, демократије у одлучивању, транспарентности и партиципативности.

Одлука о финансирању садржи план улагања Града за оперативне и инфраструктурне пројекте до 2021. године, али и пројектована финансијска улагања са преосталих нивоа власти – покрајинског и националног, односно Покрајинског секретаријата за културу АП Војводине и Министарства за културу Владе Републике Србије.

Осим средстава за финансирање из јавног сектора, планирано је подстицање улагања из приватног сектора и јавно-приватна партнерства, али и формирање тимова за пријављивање пројеката на ЕУ фондове, како би се постигао максималан ефекат улагања из алтернативних извора финансирања.

Како је планирано, новац ће бити употребљен за реконструкцију Кинеске четврти, уређење Културног центра на Новом насељу, Клиси, у Сремској Каменици, за изградњу „Новосадског уметничког центра“ који ће се састојати из Музичке школе, Балетске школе и градске концертне дворане, као и за уређење бројних других културних и урбаних пунктова у месним заједницама.

Предвиђена средства за финансирање пројекта су усвојена у истим износима који су наведени у апликационој књизи, којом је град конкурисао за добијање престижне титуле. Тиме је још једном показана чврста посвећеност преузетим обавезама од стране свих нивоа власти и потврђено да ће се заједнички радити на имплементацији пројекта „Нови Сад 2021“ координисано и континуирано.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.