Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

15/07/2022
Дунав као инспирација – уметност и екологија у средишту Европске престонице културе
15/07/2022

Очување природних богатстава једне од највећих европских река, као и неговање културног наслеђа Дунавског региона, кроз готово 160 уметничких догађаја, чине окосницу новог програмског лука Европске престонице културе – Дунавско море. Око ове идеје, у наредних месец дана, у Новом Саду ће се окупити преко 620 уметника и уметница.

Европска престоница културе на овај начин гради нови мост између уметности и екологије, а програм почиње на најстаријој и најпознатијој новосадској плажи Штранд, која важи за једну од најстаријих уређених плажа на целом току друге по величини реке у Европи. „Павиљон на Штранду” ће од 22. до 31. јула бити обала сусретања на којој ће, кроз еколошке уметничке интервенције, перформансе и ангажоване радове, бити отворено важно питање еколошког буђења.

Отварање „Павиљона на Штранду”, 22. јула, обележиће перформанс Les Voyagesсветски познатог циркуског колектива из Француске Compagnie XY, који пркоси законима гравитације креирајући незабораван лет изнад дунавског мора. Несвакидашњим перформансом „Шав”, за клавир, седам машина за шивење и ди-џеја, ток Дунава ће се тумачити мултидисциплинарно, кроз савремену и класичну музику, костиме, светла и боје. Мултидисциплинарни догађај Becoming an Island колектива Danube Transformation Agency for Agency комбиноваће визуелну уметност, дизајн и науку као залагање за будућност Дунава. Публика ће моћи да искуси и „Екотопије”, амбијенталну просторну инсталацију осмишљену као тактилно и сензорно искуство.

За музички програм „Павиљона на Штранду” биће задужена млада талентована македонска певачица Дина Јашари. Концерти извођача Youth Danube Big Band и Summer Jazz Academy Session, као и наступ Ненада Василића са џез саставом Bass&Strings употпуниће „Павиљон” и несвакидашње џез искуство на Дунаву. Такође, биће организован импровизовани концерт под називом „ДАН#6: ЕВАКУАЦИЈА”, који комбинује озвучене машине, инструменте израђене од отпада и гласове, у оквиру пројекта „(Не)радно време: Уштимавање одрживе заједнице”. У сарадњи са фестивалом Terminal Music&Arts из Сомбора, у Нови Сад долази Надав Дагон, познати бубњар и продуцент електронске музике, који ће направити бескрајно игралиште на Штранду испуњено дубоким звуцима и басом.

Дунав можемо посматрати и као метафору савременог стваралаштва аутора и ауторки из земаља дунавског тока, па тако изложба „Изван центра” доводи савремене уметничке праксе у Сремске Карловце, Сремску Каменицу, Ириг, Черевић, Баноштор и Нови Раковац. Децентрализовани културни садржај који тематизује наслеђе Дунавског региона огледа се у пројектима попут Open Village, који се бави нематеријалним наслеђем сеоских заједница, док ће врхунац Дунавског мора употпунити „Тамбурашка филхармонија”, која први пут окупља 200 учесника и учесница из 11 земаља и за крај потцртава шароликост дунавских земаља, тоновима по којима је тамбурица препознатљива у Европи и свету.

Фото: Јелена Ивановић, Промо

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.