Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

13/12/2016
ДВЕ НОВЕ – Први фестивалски дочек Нове године у Новом Саду
13/12/2016

mil_1479

 

Град Нови Сад својим грађанима за дочек Нове године поклања наступ једне од највећих звезда са наших простора, Здравка Чолића, док за дочек Српске нове године представља концерт легендарног и светски прослављеног wорлдмусиц дувачког оркестра Бобана Марковића, објављено је данас на конференцији за новинаре одржаној у Градској кући у Новом Саду, где је представљен новогодишњи програм у организацији Града, као и програм иза којег стоји тим Европске престонице културе.

Тим Нови Сад 2021 се програмски и визуелно укључио у прославу две Нове године надопуњујући га разноврсним музичким програмом и великом фестивалском прославом на четири локације. Тако ће се сада у четири празнична дана на четири бине, више од стотину извођача од чега шездесет симфоничара, представити Новосађанима са најразноврснијом музичком понудом до сада, са преко четрдесет сати програма! Нашим градом ће се у најишчекиванијој ноћи пронети звуци џеза, попа, рока, музике за децу, филмске, електронске и класичне музике. Очекују нас наступи неких од најпопуларнијих извођача домаће сцене као што су Ирие ФМ, Земља грува, Друм’н’зез, Симфонијски оркестар НС2021 са Сергејем Трифуновићем, новосадски Биг Бенд који ће наступити са Бојаном Стаменов као специјалним гостом и многи други.

kolaz

„После девет година Чола је поново на централном новосадском тргу и нема боље позивнице људима да дођу у наш град, Европску престоницу културе и Омладинску престоницу Европе. Поред тога, понудили смо различите садржаје за људе са различитим музичким афинитетима који могу да се пронађу у разноврсном програму“ – рекао је градоначелник Милош Вучевић и позвао све људе да дођу у Нови Сад, град који са поносом и дуплом европском титулом испраћа 2016. и дочекује 2017. годину.

mil_1431
Градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић

 

Поводом новог концепта прославе новогодишњих празника у Новом Саду, председник организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић изјавио је:

„У Новом Саду период од 25. децембра (католичког Божића), до 13. јануара (Српске нове године) је и практично један од симбола нематеријалног културног наслеђа нашег града. Тада, када деца у Новом Саду добијају 4 поклона, за два Божића и две Нове године, од својих родитеља, фамилије, пријатеља или комшија јесте време истинске и живе интеркултуралности. Нови Сад 2021 је фестивалским концептом на 4 локације у 4 дана за две Нове године са најразноврснијом врстом музике, желео да поклони грађанима слободу избора и разноврсности величајући вредности толеранције, мира и љубави као истинских идеала овог Града.”

Председник организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић
Председник организационог одбора Нови Сад 2021, Немања Миленковић

 

Увод у феноменални наступ Здравка Чолића на новогодишњу ноћ 31. децембра пружиће новосадски Биг Бенд који ће наступити заједно са Бојаном Стаменов као специјалним гостом.

На дочек Нове године, 31. децембра већ од јутарњих часова почиње славље. Прво у низу, организовано је за децу, у бајковитом Дунавском парку. За програм биће задужен Бранимир Росић који ће два и по сата забављати најмлађе Новосађане и учинити им овај дан незаборавним. Оперу за децу уприличиће удружење „Високо Ц“, а малишани ће уживати у програму музичке радионице „До ре ми“, школе музике „Мелодиес“, „Хаос аниматора“ и у бројним додатним садржајима. Дочек дечје Нове године заказан је за 12 часова када је и планиран спектакл изненађења за најмлађе.

Најбогатији музички програм пружиће бина на Тргу Републике, на којој ће се славити три дана! Током својеврсног загравања за дочек Нове године, 30. децембра наступиће Џез комбинат, затим Милена Јанчурић гроуп коју предводи наша суграђанка, флаутисткиња која је завршила престижни Беркли универзитет и која доноси звуке модерног џеза и филмске музике, док ће крај прве вечери обележити наступ ДЈ резидента Вукашина Војводића. На дочек 31. децембра, већ од 10 часова, дневну журку ће започети ДЈ Гверо, а наставља је Swing time, потом Ана Перишић, док ће нас у новогодишњу ноћ увести Вукашин Војводић, Друм’н’зез и Ирие ФМ. За љубитеље добре музике, славље овде не престаје. На истој бини, за репризу Нове године, 1. јануара представиће се Јосипа А Лисац, Бранимир и непријатељи, ДЈ Илија Рудовић и за сам крај вечери, Земља грува.

Незабораван дочек Нове године љубитељима електронске музике приредиће више од 10 иностраних и домаћих ДЈ-ева на четвртој локацији, у Студију М, на догађају под називом „Happy NYE @ Studio M“ и то на две бине. Како је Студио М једина локација са ограниченим капацитетом, једино за овај догађај улаз ће се наплаћивати, док је за остале програме у склопу прославе Нове године улаз бесплатан. Већ од 16. децембра, моћи ће да се набаве промотивне улазнице по поклон цени од 690 динара, што је попуст од 70% у односу на финалну цену улазнице, док ће извођачи бити објављени ускоро.

Последње славље у низу, дочек Српске нове године, обележиће и симфонијски оркестар НС2021 који ће на Тргу слободе приредити прави музички спектакл уз 60 симфоничара, музику из српске кинематографије и гостовање прослављеног српког глумца Сергеја Трифуновића.

Партнери који ће подржати програм на Тргу Републике су ЈКП Тржница и манифестација Артецомаркет, а програм у Дунавском парку помогли су трговински ланац ИДЕА и пројекат Ледена шума.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.