Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Фондација „Нови Сад 2021“ и Културни центар Новог Сада представљају заједнички програм у склопу Џез фестивала

Током 19. Новосадског џез фестивала Фондација „Нови Сад 2021“ и Културни центар Новог Сада припремили су специјалан музички програм који ће представити неке од најистакнутијих новосадских и иностраних џез музичара. Својеврсну увертиру за предстојећи џез фестивал на три локације направиће новосадски састави, док ће 15. новембра у склопу главног програма у Новосадском позоришту/ Úјvidéki Színház-у наступити музичари из Печуја, некадашње Европске престонице културе (2010), Пловдива, будуће Европске престонице културе (2019) и Санкт Пелтена, аустријског града-кандидата за титулу престонице (2024).

Новосадски џез фестивал, 19. по реду, биће одржан од 15. до 18. новембра на две локације у граду: у Новосадском позоришту/ Úјvidéki Színház-у и Српском народном позоришту. Као поклон љубитељима џеза, Фондација „Нови Сад 2021 ЕПК“ и Културни центар Новог Сада организују претфестивалске односе се на сјајне наступе новосадских састава на три локације од 11. до 14. новембра.  Прве вечери у 21 сат на Петроварадинској тврђави у Галерији И.Т.Д наступиће ХАКО ТРИО, 12. новембра у 21 сат на броду „Цепелин“ представиће се МИЛЕНА ЈАНЧУРИЋ ГРУПА, док ће 14. новембра у 21 сат у Градској пивници бину преузети ЧИЧИНИ ЧВОРЦИ.

Почетак главног програма Новосадског џез фестивала у Новосадском позоришту/ Úјvidéki Színház-у обележиће гости из европских престоница: ТРИО АФИУМ из Печуја, КАРАГЕОРГИЕВ КВАРТЕТ из Пловдива и GROSSMÜTTERCHEN HATZ & KLOK  из Санкт Пелтена.

Сарадња Фондације „Нови Сад 2021“ и Културног центра Новог Сада огледа се у едукативно-афирмативном приступу, интернационализацији и промоцији младих новосадских музичара и њихових колега из других Европских престоница културе. Ово је уједно и начин да се истакне неопходност и важност  сарадње Фондације с институцијама културе и допринос у подизању капацитета тих институција кроз програмско оснаживање и изграђивање публике. Поред тога, за Фондацију је од изузетне важности и стварање могућности за афирмацију и промоцију младих уметника на свим пољима, па и на пољу музике. Посебно смо поносни на свој допринос у стварању услова за развој публике представљањем нових узбудљивих градских концертних простора који културне садржаје чине приступачним свима.

Овакав приступ у решавању недостатака на културно-уметничкој сцени нашег града, јесте правац у ком Фондација жели да делује и у будућности. Планови су усмерени на стварање прилика за едукацију и изградњу нових могућности за све, без обзира да ли је реч о организацији, логистици, извођачима и уметницима или публици која ужива. Своје ресурсе и моделе за изградњу капацитета у култури и креативним индустријама, намеравамо да делимо са свим градовима у Србији.

 

.

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.