Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

20/02/2017
Џон Севиџ: Можете рачунати на моју подршку и помоћ
20/02/2017

Америчком глумцу Џону Севиџу, који је светску славу стекао тумачећи главне улоге у култним филмовима Коса и Ловац на јелене, данас је у Градској кући приређен пријем. Домаћини легендарном глумцу били су члан Градског већа задужен за културу Далибор Рожић и директор Фондације Нови Сад 2021 Немања Миленковић.

Џон Севиџ ових дана борави у Србији у оквиру промоције филма Повратак, редитеља Предрага Јакшића. У том филму Севиџ игра једну од главних улога заједно са Лазаром Роквудом, холивудским глумцем српског порекла.

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић изразио је посебно задовољство што је такав холивудски великан изразио жељу да дође у наш град „како би нам одао признање за све што смо постигли на пољу културе, а првенствено поводом освајања престижне титуле Европске престонице културе“.

Џон Севиџ је истакао да је препун позитивних емоција о Србији и да је почаствован што је у Новом Саду који имају прелепу културу, људе, и где је, како је оценио, изванредан провод.

– Биће ми драго да са вама поделим своја искуства и знање и да то заједно пренесемо младим људима – рекао је Севиџ.
Према његовим речима, размена знања, искуства и информација је веома важна колико и непрестана едукација и образовање.

У разговору са директором Фондације Нови Сад 2021 Немањом Миленковићем изразио је задовољство што види младе људе који имају снове и идеје и знају како да их спроведу у делу, нагласивши да тиму који припрема пројекат Европска престоница културе жели пуно среће и успеха и да увек могу да рачунају на његову помоћ и сарадњу.

Џон Севиџе постао је планетарно познат по улогама у филму Ловац на јелене (енг. The Deer Hunter) који је режирао Мајкл Чимино и филму Коса (енг. Hair) редитеља Милоша Формана. Глумио је и у трећем делу филма Кум (енг. The Godfather: Part III) Френсиса Форда Кополе и филму Салвадор Оливера Стоуна.

Севиџ је познат и као друштвени активиста, а посебно је значајно његово ангажовање са Нелсоном Менделом на покрету против апартхејда у Јужној Африци.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.