Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
Емина Елор Emina Elor

Објављено:

28/10/2020
Емина Елор: Мени је дом у срцу јер у мом срцу су људи које волим
28/10/2020

Где је заправо наш дом? Да ли га одређују људи и породица или околности које су се наметнуле кроз живот? Због чега наши најмилији одлазе? Да ли се селе из економских разлога или је то обешрабрујућ поглед на будућност нашег друштва?

На ова, обично мучна и тешка питања, одговара представа „Марадок марадни – Остајем остати“ чију режију, драматургију и кореографију потписује Габриела Црнковић, а која ће бити изведена у петак, 30. октобра у 19 сати у Културној станици Свилара. Публика ће моћи да је испрати и онлајн, путем Фејсбук странице Културне станице Свилара.

Уз елементе савременог стваралаштва и ангажованог театра, Емина Елор, Јудит Ласло, Роберт Ожвар и Бенце Салаи на сцену су поставили позоришни перформанс који је, поред поезије, обухватио документарне текстове, различите импровизације, како сценско – покретне и музичке, тако и текстуалне и говорне.

„База наше представе су углавном наши ауторски текстови које смо писали на теме: „дом”, „матерњи језик”, „где је моја будућност”, „шта бих понела, а шта оставила ако бих пошла у свет”. Има ту и мађарске литературе, документарних текстова позајмљених од наших познаника, приљатеља, који су се одселили. Тако је „Остајем остати” постао један потпуно не-класичан ауторски пројекат са елементима сценског покрета, видео снимака, сонгова”, објашњава глумица Емина Елор.

Такође додаје да у представи, они заједно промишљају о појави свакодневице, шта нам се и зашто дешава.

„Осветљавамо лепе али и тешке моменте исељавања и напуштања родног краја. Великих сеоба је било, али се велике сеобе дешавају управо око нас. Тему смо анализирали из различитих углова, кроз призму уметности и позоришта са циљем да вишеслојно приступимо проблему напуштања родног краја. Да се заједно присећамо, да не заузимамо став, да анализирамо и разумемо. Или, да се само запитамо, да ли смо на добром месту? Где је дом? У нама или око нас? Свакако бисмо волели да „умесимо хлеб“, од кога ће свако моћи да одломи кришку и однесе је кући, срцу свом“, каже Емина.

На питање због чега их „мучи“ ова тема, Емина одговара:

„Има нас петоро у пројекту. Неки од нас ни за коју цену не би напустили Војводину. Али има и оних који би отишли без пуно патње и размишљања. Тако да свакога мучи нешто друго. Ја лично мислим да би ми требао баш озбиљан разлог, (још тежа) криза да се одселим у другу земљу. И много жалим моју генерацију која се масовно исељавала током деведесетих година. Различитих смо сензибилитета. Неко дом швата емотивно, неко лако окрене леђа родном крају. Некога задовољава боље финансијско стање, некоме то не помаже када га мучи носталгија или недостају вољени људи. Мени је дом у мом срцу, јер у мом срцу су и људи које волим”, закључује Емина.

Пројекат „Марадок марадни – Остајем остати“ један је од 42 пројекта који је добио средства на Јавном конкурсу, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!“ који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализација културе и јачање публике.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број људи у затвореном простору. Организатор задржава право измене одржавања програма и формата догађаја у случају промене епидемиолошких мера.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.