Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

ЕПК није само европски, већ је и глобални пројекат

Сектор за међународну сарадњу пројекта „Нови Сад 2021“ је за кратко време, откако је у октобру прошле године Нови Сад добио титулу Европска престоница културе 2021. године, и откако је почетком ове године основана Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, која руководи овим пројектом, успоставио сарадњу са бројним међународним организацијама и институцијама.
Након промоције пројекта „Нови Сад 2021“ међународним партнерима, као и након успостављања сарадње са тимовима који су реализовали или раде на пројектима ЕПК у Печују, Ријеци, Темишвару, Вроцлаву и другим, затим са бројним европским културним институцијама, установама и експертима, почели су преговори и о партнерству и сарадњи са градом Велингтоном на Новом Зеланду.
Вук Радуловић, руководилац Сектора за међународну сарадњу Фондације „Нови Сад 2021“, састао се са Наташом Петковић Јеремић, која је иначе родом из Србије, а тренутно живи на Новом Зеленду и налази се на дужности шефа Сектора за културу града Велингтона. Она је дошла у Нови Сад да би се упознала са концептом пројекта „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.
Састанак је прошао веома добро, а према речима Вука Радуловића, Наташа Петковић Јеремић показала је велико интересовање за потенцијалну сарадњу тако да је договорено да се наставе разговори о размени уметника из Новог Сада и са Новог Зеланда и пројектима које би могли заједно да реализују.
Како је посебно нагласио Радуловић, показано интересовање уметника из Велингтона и са Новог Зеланда потврђује оно што је раније речено – да пројекат ЕПК није само европски, већ и глобални пројекат. Он је ту тврдњу допунио чињеницом да је, поред започете сарадње са Новим Зелендом, током посете господина Шуђи Когија, генералног секретара јапанског комитета ЕУ-Јапан фест са седиштем у Токију, покренута сарадња с уметницима из Јапана, а постоје планови и за неке сличне пројекте, који би се реализовали с уметницима из Сједињених Америчких Држава.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.