Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

07/03/2017
EURODOC – Сусрет светских филмских продуцената у Новом Саду
07/03/2017

EURODOC, програм обуке намењен европским продуцентима документарног филмског програма, прву овогодишњу сесију одржава у Новом Саду на Петроварадинској тврђави. То је први пут да се у Србији организује овај значајан међународни едукативно-пословни скуп намењен светским продуцентима документарних филмова. Овогодишњи EURODOC окупио је око 60 учесника, не само из Европе, већ из читавог света, који имају заједнички циљ да удруженим снагама развијају међународне пројекте.

На уводу у данашњи програм гостима се обратила председница Управног одбора Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ и управница Галерије Матице српске госпођа Тијана Палковљевић Бугарски. Учеснике EURODOC програма упознала је са богатом историјом Новог Сада, као и са чињеницом да је Нови Сад данас један од најпознатијих фестивалских градова у региону, град са бројним културним институцијама и огромним потенцијалом за рад бројних уметника. Госпођа Палковљевић Бугарски представила је и пројекат „Нови Сад 2021“ кроз програмски концепт „За нове мостове“, најавивши један од најзначајнијих задатака у овој години – избор уметничког директора. Гостима је представила и неке од најважнијих капиталних инфраструктурних пројеката који би требало да буду реализовани у оквиру припрема за Европску престоницу културе 2021. године као што су Youth Creative Polis, музичко-балетска школа са концертном двораном и нови пешачки мост на Дунаву.

Прва овогодишња сесија EURODOC-а, која се одржава у Новом Саду, Европској престоници културе 2021, фокусирана је на анализу пројеката и утврђавање најбољих смерница за развој са циљем њиховог глобалног позиционирања. Поред рада у групама, одвијају се и индивидуални састанци учесника са експертима, док је заједничка пажња посвећена питањима интелектуалне својине, правно-уговорних односа и извора финансирања за развој филмских пројекта. Током ове велике филмске радионице посвећене продукционим аспектима и њиховом повазаношћу с аутроским концептима, одржавају се и две студије случаја – анализе већ реализованих копродукција. Овом приликом су то филмови: Dubina dva Огњена Главонића i Cain’s children Марсела Гереа.

Ефикасни модели EURODOC програма засновани су на сусретању и повезивању продуцената и аутора с експертима из документаристичког сектора европских, али и трећих земаља. EURODOC, тако већ 18 година учесницима/ продуцентима и ауторима, током године, омогућава три недеље интензивног заједничког живота и рада у три сесије, кроз које се стичу потребна знања за реализацију и пласман будућих филмских пројеката.

О резулататима EURODOC платформе говори податак да, у просеку, у једногодишњем циклусу, више од 80 одсто пројеката развијених током овог програма обезебеди финансирање. У EURODOC мрежу, која се стално проширује, укључено је око 1.000 професионалаца из 59 земаља који се баве документарним филмом.

Одржавање веома успешне и посећене радионице EURODOC-a у Новом Саду организовала је продуцентска кућа Wаке Уп Филмс.

Радионицу су подржали и помогли у реализацији и Creative Europe Media, Centre national du cinéma et de l’ image animée, PROCIREP (Société des Producteurs de Cinéma et de Télévison), Филмски центар Србије, МЕДИА деск Србија, ДокСрбија, Европска престоница културе 2021, Град Нови Сад, Културни центар Новог Сада, Музеј савремене уметности Војводине, Галерија Матице српске. EURODOC се захваљује и Минситраству културе и информисања Србије и дистрибутерској кући Five Star.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.