Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
euronews novi sad

Објављено:

19/05/2021
„Euronews” препоручује пет ствари које морате посетити у Новом Саду
19/05/2021

Нови Сад ће током 2022. године понети престижну титулу Европске престонице културе, представљајући Новосађанима и њиховим гостима целогодишњи културни програм, на крилима слогана „За нове мостове”. Тим поводом, један од водећих европских информативних канала „Euronews” објавио је чланак о Новом Саду и најзанимљивијим деловима града, манифестацијама и културним институцијама.

euronews o novom sadu

Новинарка Хелен Елфер, која је писала чланке за познате светске медије као што су CNN, Lonely planet и бројни други, за „њиховим” издвојила је најатрактивније локације и догађаје које туристи треба да посете.

Како је навела „Нови Сад је град који претвара напуштене фабрике у места која врве од уметности, град чија је Тврђава простор на ком се одржава један од највећих европских фестивала и чија улична уметност оживљава најскривеније делове града, те тако није нимало тешко уронити у културни живот Новог Сада“.

На прво место ове топ листе, Елферова је ставила културне станице које представљају нове просторе за културу и уметност, а које су отворене управо у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”.

Како каже, све су смештене у лепе и пријатне просторе које пружају фантастичан увид у прошлост Новог Сада, али и савремено стваралаштво. У Културној станици Свилара, некадашњој фабрици за бојење свиле у Алмашком крају, данас се одржавају изложбе савремене уметности и фотографија у атмосферичном, индустријском простору. Културна станица Еђшег је такође оставила снажан утисак на Елферову, као место одржавања различитих концерата и радионица. Новинарка истиче да је у овај велелепни дворац који датира из 19. века опет удахнут живот комплетним реновирањем овог простора.

Поред културних станица, Елферова истиче да туристи у Новом Саду треба да посете и Петроварадинску тврђаву, једно од најбоље очуваних утврђења у Европи са својим системом подземних канала, „пијаним сатом” и градским музејем, Музеј Војводине и Галерију Матице српске. Препоруке су дате и за новосадске мурале и „street-art” сцену, али и за истакнуте манифестације као што су EXIT фестивал, Градић фест и Стеријино позорје. Чланак у целости можете прочитати на секцији за путовања сајта Euronews.

 

Фото: Јелена Ивановић

Тагови:

Повезане вести >

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.