Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/04/2020
Европа код куће: Новосадски уметници уједињени са европским
29/04/2020

Еминентни новосадски уметници део су великог европског пројекта „Europe at Home“ (Европа код куће) који је, у доба карантина, повезао и удружио 14 бивших и будућих Европских престоница културе, међу којима је и Нови Сад.

Активирање локалних уметника, њихово умрежавање са европском сценом у тренутку када су сви у незавидном положају, као и повезивање градова којима је култура једна од окосница развоја, главни су покретачи пројекта „Европа код куће“, у који је позвана и Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, као препознат и успешан партнер у досадашњој сарадњи градова Европских престоница културе.

Драмски писац, позоришни критичар и есејиста, Ласло Вегел и фотографкиња Марија Ковач представници су Новог Сада на овом пројекту, чија је идеја да по један књижевник/ца и фотограф/киња из свих 14 градова, кроз свој рад представе доба карантина, али и све изазове које је пандемија поставила пред свет.

„По болницама, на клиникама тестирају коронавирус, а коронавирус тестира нас. Стоји данас, премештајући се с једне ноге на другу европски човек на прагу Европске уније, као Кафкин јунак пред капијом закона. Државе су већ ушле кроз посебна велика врата, али људи, као појединци још нису прешли праг за њих предвиђене капије. Сваки поједини грађанин има посебну капију, кроз њу треба да уђе и не треба да чека дозволу стражара“ део је Вегеловог текста који ће, као и радови осталих уметника, од четвртка, 30. априла бити доступни јавности на веб страници: www.europeathome.eu

Фотографија 1. Рад Марије Ковач који је део пројекта

Након прве фазе пројекта, идеја је да се укључе и остали европски градови, али и грађани путем друштвених мрежа, који ће такође карантин представити из своје перспективе, додавањем хештега #europeathome.

Иницијатор овог пројекта је португалски кандитат за Европску престоницу културе 2027. године, град Фаро, а са њим заједнички га реализује још 13 градова: Нови Сад (Србија), Боде (Норвешка), Кемниц (Немачка), Еш (Луксембург), Каунас (Литванија), Леуварден (Холандија), Оулу (Финска), Пиран (Словенија), Пловдив (Бугарска), Сан Себастијан (Шпанија), Тарту (Естонија), Валета (Малта), Веспрем (Мађарска).

Линк до радова свих уметника који учествују у пројекту „Еurope at Home“ биће доступни и на друштвеним мрежама:

Фотографија 2. Рад Марије Ковач који је део пројекта

 

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.