Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

05/05/2020
Карантин у фотографијама: Прикључите се пројекту „Европа код куће“
05/05/2020

Нови Сад, као будућа Европска престоница културе, прикључио се великом европском пројекту „Европа код куће“ (Europe at Home) и активирао је локалну, културну сцену, а сада, у другој фази тог пројекта, Фондација „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ позива све да се прикључе идеји солидарности и заједништва.

Како би изгледао ваш албум са фотографијама из карантина? Уживање у различитим врстама уметности – филм, књига, музика…, рад од куће, нови хоби, волонтирање, кување или просто време за одмор који нам је фалио?

Да бисте се прикључили пројекту „Европа код куће“ потребно је да, приликом објављивања фотографија из карантина на вашим друштвеним мрежама, додате хештег: #europeathome #novisad2021 #novisadkodkuće као и да означите Facebook или Instagram страницу Нови Сад 2021.

Пројекат „Europe at Home“ иницирао је португалски кандитат за Европску престоницу културе 2027. године, град Фаро, а са њим га реализује још 13 градова: Нови Сад (Србија), Боде (Норвешка), Кемниц (Немачка), Еш (Луксембург), Каунас (Литванија), Леуварден (Холандија), Оулу (Финска), Пиран (Словенија), Пловдив (Бугарска), Сан Себастијан (Шпанија), Тарту (Естонија), Валета (Малта), Веспрем (Мађарска).

Прва фаза пројекта била је да по један књижевник/ца и фотограф/киња из свих 14 градова, кроз свој рад представе доба карантина, али и све изазове које је пандемија поставила пред свет.

Нови Сад, у овом пројекту, представљали су драмски писац, позоришни критичар и есејиста, Ласло Вегел и фотографкиња Марија Ковач, а њихове радове, као и радове других уметника можете видети на веб сајту: www.europeathome.eu.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.