Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
pocket globe

Објављено:

22/09/2020
Септембарски Pocket Globe: Џез увод у викенд традиционалне музике
22/09/2020

Септембарско издање џепних музичких екскурзија Pocket Globe доноси нам осврт на наступе који су обележили јун и најављује два а капела спектакла 26. и 27. септембра у Културној станици Еђшег.

У новом подкасту, Воја Малешев води нас у свет џеза и експериментисања са другим музичким жанровима попут ска и грува, а све то у музици локални, новосадских, ауторских бендова Deep Steady и Dragon’s Fuel, који су обележили јунски Pocket Globe. Емисију можете послушати на линку.

Џез на почетку недеље је заправо увод у звуке традиционалне и духовне музике, која нас очекује за викенд, па ће тако у суботу 26. септембра од 20 часова наступити женски вокални трио Рођенице, а у недељу, 27. септембра, такође од 20 сати, камерни хор Свети Серафим Саровски.

Женски вокални трио Рођенице чине етномузиколошкиње и извођачице традиционалне музике. Публика ће чути песме са њиховог новог албума.

Наредног дана публика ће имати прилике да чује изузетне гласове и разнолик репертоар мушког зрењанинског камерног хора Свети Серафим Саровски, који крије бисере духовне и световне музике.

Организатори моле све посетиоце да се, ради очувања здравља и лепшег и квалитетнијег уживања у културним садржајима, придржавају свих мера. Посетиоци су у обавези да носе заштитне маске на свим догађајима. Контролише се максималан број посетилаца на догађајима,што је тренутно 500 људи и у затвореном и на отвореном простору.

Pocket Globe, продукцијски првенац Културне станице Еђшег, започет је у септембру 2019. године, са идејом да приближи публици разноврсне музичке жанрове из различитих крајева земље, региона и света, попут world music, нове, ауторске, џез, експерименталне и етно музике. Услед пандемије, Pocket Globe је добио и своју онлајн верзију, односно подкасте, што је створило нове могућности за уживање у музици и развило нову публику.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.