Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
савремена слика у керамици Contemporary Painting on Ceramics

Објављено:

30/09/2020
Габриела Сигети: Керамика није за плашљиве
30/09/2020

Пројекат „Савремена слика у керамици”, који спаја умеће старог заната и савремени уметнички израз, биће реализован од 2. до 5. октобра у Културној станици Еђшег, са почетком у 19 часова.

Пројекат обухвата изложбу кроз коју ће бити представљена серија различитих радова уметнице Габриеле Сигети. У питању је двадесетак скулптура и посуда на којима су слике и цртежи. Како каже уметница, предмете посматра и схвата као тродимензионалне слике пре него као осликане скулптуре и објекте, а публици даје апсолутну слободу да их види како жели и може. Мотиви радова су микро и макро свет, рађање живота и његови чудновати облици и циклуси, којима је уметница изразила склоност ка фантазији, наивном и бизарном изразу и анимираним филмовима.

Како је сам пројекат спој старог умећа и модерног израза, поставља се питање да ли је потребно правити компромисе у том споју и на који начин.

„Не бих рекла да су компромиси потребни ако сам свесна шта је материјал којим радим и не желим да буде нешто што није. Како поштујем процес и поседујем неопходно стрпљење, тако ме инспирише специфичност материјала и једнако ме води колико и ја њега. То је само још једна техника којом савремени уметник може да се изрази. А, она у својој неутралности нити може да спута, нити да ограничи на било који начин модерну идеју и облик”, каже Сигети.

Стара техника керамике још увек живи и у свом чистом традиционалном облику као део туризма и очувања старих заната и обичаја, али се исто тако студира свуда у свету и непрестано се појављују нови уметници у овој области. Ипак, према Габриелиним речима, информисаност о уметницима керамичарима није довољно добра, чему знатно доприноси свеприсутна мања изложбена и галеријска заступљеност. Иако је последњих година код нас приметно побољшање због самосталног удруживања и акција самих уметника, потребно је више савремених поставки керамике које ће иницирати кустоси и галеристи, тврди уметница и додаје да је рад са керамиком заправо пут креативности и ишчекивања.

„Керамика има своју природу и хемију која диктира технике рада са њом и то се не мења, то је хиљадама година преношено и усавршавано комплексно знање и умеће. Уз поштовање тих основних одлика, могућности су бескрајне. Мени лично керамика је пуно занимљивији медиј од многих других у којима имате апсолутну контролу и диктирате сваки потез и крајњи исход, без пуно одступања. Она није за плашљиве. Шалим се, али свакако није за оне који нису спремни на то да предмет у завршници испадне сасвим другачији од онога што су првобитно замислили, као и на веома ретка, али присутна, пуцања, експлозије, делимична или потпуна уништења радова, некад и након две или више недеље рада на њима. То је заправо сјајна техника која вежба не везивање за материју и циљ, већ уживање у самом креативном раду и стварању, путу и ишчекивању. Веома ослобађајућа”, каже Габриела.

За осавремењивање старог заната препрека, чини се, нема, јер, како и сама уметница тврди, тренутно у свету постоји значајан број савремених уметника у керамици који јој приступају на најразличитије начине, пробијају досадашње границе и јачају њено место међу другим доминантнијим техникама.

„Како је савремена уметност у својој укључивости бескрајно отворена и пријемчива, као што није била никад у досада познатој историји, тако се више не поставља питање савремености материјала. Све што је икада постојало и све што је новооткривено и створено, истовремено почиње да се уноси и у свет уметности и уметничких дела. И као и било који други медиј, и овај је једнако погодан за испољавање савременог израза. Не бојим се да ће се ова техника икад угасити јер је превише занимљива и са неисцрпним могућностима и може да пружи доживотно истраживање и освајање новог. Материјал је свеприсутан и обновљив и има све предности за опстанак”, сматра Сигети.

Пројекат „Савремена слика у керамици” један је од 42 пројекта који су добили средства на Јавном конкурсу локалним уметницима и удружењима, у оквиру пројекта „Уметници. Сад!”, који има за циљ јачање локалне културне сцене, подизање њених капацитета кроз мрежу културних станица, децентрализацију културе и развој публике.

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.