Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
миграције у уметности

Објављено:

17/02/2022
Радови европских мајстора сликарства на изложби у Галерији Матице српске
17/02/2022

Први пут на једном месту биће приказана дела водећих имена националне уметности Уроша Предића и Паје Јовановића, великана европске уметности Ел Грека, Елизабет Виже Лебрен и Марка Шагала, као и савремених уметника Младена Миљановића, Владана Јеремића, Рене Рeдле, Сафета Зеца и Таус Макачеве и то у Новом Саду, овогодишњој Европској престоници културе.
Изложба која ће обухватити дела великих имена сликарства „Миграције у уметности – уметност миграција” биће отворена сутра, 18. фебруара у 19 сати, у Галерији Матице српске. Циљ изложбе није да понуди одређене ставове поводом феномена миграција, већ да кроз селекцију репрезентативних и занимљивих примера уметничког стваралаштва креира простор за друштвени дијалог о овом феномену, суочавајући се са појмовима попут страха, (одсуства) емпатије, (не)разумевања, контрадикторности и људскости.

Tijana Palkovljevic i Nemanja Milenković
„Ова изложба заиста спаја неспојиво и мислим да ће она бити атрактивна за публику различитих опредељења – и за оне који воле нове технологије, и за оне који воле класично сликарство и савремену уметност, али оно што је важно јесте да ми доживљавамо ову изложбу као платформу за дијалог, за промишљање о феномену миграција, о нашем односу према мигрантима данас и о томе у којој мери су заправо миграције и кретање становништва промениле Европу”, рекла је управница Галерије Матице српске, Тијана Палковљевић Бугарски.
Ова изложба је део програмског лука „Сеобе”, у оквиру пројекта „Нови Сад – Европска престоница културе”, који као главну тему има управо позитивни утицај миграција, кроз више од 300 културних догађаја и активности у 45 дана, током фебруара и марта.

Seobe
„Ми смо се определили за тему сеоба из неколико разлога. Свака Европска престоница културе треба да преиспита свој идентитет, да би знала како да прича своју причу у будућности, али у складу са европском димензијом. У том смислу, први пут, не само у Новом Саду, већ и у Србији, имамо јединствен приступ приказивању сеобног идентитета Новог Сада и Европе, кроз потпуно различите уметничке изразе. На тај начин смо хтели да прикажемо да је различитост наша снага”, рекао је директор Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе”, Немања Миленковић.

У оквиру пратећег програма изложбе биће реализована предавања и дискусије сваког петка у 19 сати, док ће викендом бити приређена ауторска и стручна вођења кроз изложбу. Како би се тема миграција приближила деци и младима, биће организоване креативне, драмске и HearMe радионице. Сваког другог уторка публику очекује ГМС биоскоп у 19 сати.

stručno vođenje
Ауторски тим изложбе чине мр Данило Вуксановић, мср Јелена Огњановић и Лука Кулић. Изложбу прати истоимени каталог, као и публикација(По)гледи ка миграцијама”. Есеји о феномену аутора др Алексеја Кишјухаса, др Бранка Бешлина, мр Данила Вуксановића, др Сандра Дебона, мср Јелене Огњановић, Луке Кулића и др Владимира Гвоздена.
Изложба је настала у сарадњи са Државном галеријом „Третјаков”, Државним музејем лепих уметности „Пушкин”, Народном галеријом Словеније, Народним музејем у Београду, Народним музејем Панчево, као и уметницима Таус Макачевом, Сафетом Зецом, Младеном Миљановићем, Владаном Јеремићем и Реном Редле.
Одржавање изложбе омогућили су Министарство културе и информисања Републике Србије, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе” и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.
Више детаља о програмима Европске престонице културе можете пронаћи на нашем сајту.

Фото: Владимир Величковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.