Претрага
Close this search box.
миграције у уметности

Objavljeno:

17/02/2022
Radovi evropskih majstora slikarstva na izložbi u Galeriji Matice srpske
17/02/2022

Prvi put na jednom mestu biće prikazana dela vodećih imena nacionalne umetnosti Uroša Predića i Paje Jovanovića, velikana evropske umetnosti El Greka, Elizabet Viže Lebren i Marka Šagala, kao i savremenih umetnika Mladena Miljanovića, Vladana Jeremića, Rene Redle, Safeta Zeca i Taus Makačeve i to u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture.

Izložba koja će obuhvatiti dela velikih imena slikarstva „Migracije u umetnosti – umetnost migracija” biće otvorena sutra, 18. februara u 19 sati, u Galeriji Matice srpske. Cilj izložbe nije da ponudi određene stavove povodom fenomena migracija, već da kroz selekciju reprezentativnih i zanimljivih primera umetničkog stvaralaštva kreira prostor za društveni dijalog o ovom fenomenu, suočavajući se sa pojmovima poput straha, (odsustva) empatije, (ne)razumevanja, kontradiktornosti i ljudskosti.

tijana palkovljević i nemanja milenković

„Ova izložba zaista spaja nespojivo i mislim da će ona biti atraktivna za publiku različitih opredeljenja – i za one koji vole nove tehnologije, i za one koji vole klasično slikarstvo i savremenu umetnost, ali ono što je važno jeste da mi doživljavamo ovu izložbu kao platformu za dijalog, za promišljanje o fenomenu migracija, o našem odnosu prema migrantima danas i o tome u kojoj meri su zapravo migracije i kretanje stanovništva promenile Evropu”, rekla je upravnica Galerije Matice srpske, Tijana Palkovljević Bugarski.

Ova izložba je deo programskog luka „Seobe”, u okviru projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, koji kao glavnu temu ima upravo pozitivni uticaj migracija, kroz više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti u 45 dana, tokom februara i marta.

Seobe

„Mi smo se opredelili za temu seoba iz nekoliko razloga. Svaka Evropska prestonica kulture treba da preispita svoj identitet, da bi znala kako da priča svoju priču u budućnosti, ali u skladu sa evropskom dimenzijom. U tom smislu, prvi put, ne samo u Novom Sadu, već i u Srbiji, imamo jedinstven pristup prikazivanju seobnog identiteta Novog Sada i Evrope, kroz potpuno različite umetničke izraze. Na taj način smo hteli da prikažemo da je različitost naša snaga”, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”, Nemanja Milenković.

U okviru pratećeg programa izložbe biće realizovana predavanja i diskusije svakog petka u 19 sati, dok će vikendom biti priređena autorska i stručna vođenja kroz izložbu. Kako bi se tema migracija približila deci i mladima, biće organizovane kreativne, dramske i HearMe radionice. Svakog drugog utorka publiku očekuje GMS bioskop u 19 sati.

stručno vođenje

Autorski tim izložbe čine mr Danilo Vuksanović, msr Jelena Ognjanović i Luka Kulić. Izložbu prati istoimeni katalog, kao i publikacija(Po)gledi ka migracijama”. Eseji o fenomenu autora dr Alekseja Kišjuhasa, dr Branka Bešlina, mr Danila Vuksanovića, dr Sandra Debona, msr Jelene Ognjanović, Luke Kulića i dr Vladimira Gvozdena.

Izložba je nastala u saradnji sa Državnom galerijom „Tretjakov”, Državnim muzejem lepih umetnosti „Puškin”, Narodnom galerijom Slovenije, Narodnim muzejem u Beogradu, Narodnim muzejem Pančevo, kao i umetnicima Taus Makačevom, Safetom Zecom, Mladenom Miljanovićem, Vladanom Jeremićem i Renom Redle.

Održavanje izložbe omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Više detalja o programima Evropske prestonice kulture možete pronaći na našem sajtu.

Foto: Vladimir Veličković

Tagovi:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.