Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.
snp

Објављено:

21/03/2022
Финале уметничког програма о сеобама и миграцијама
21/03/2022

После више од 300 културних догађаја на којима је представљено око 130 уметника, крај програмског лука Сеобе Европске престонице културе обележиће још једно спектакуларно дело – „Владимир и Косара”, опера која ће своју праизведбу доживети 28. марта у 20.22 часа, у извођењу Опере Српског народног позоришта.

владимир и косара
Опера „Владимир и Косара” представља искорак у регионалној оперској сцени, на којој ретко виђамо савремене и домаће ауторе. Управо због тога, синергија са институцијом каква је Српско народно позориште, које ове године обележава 161. годину постојања, од великог је значаја за подизање капацитета културне сцене града, као и продукцијских капацитета, и то у години када Нови Сад поносно носи титулу Европске престонице културе.

Ово је не само прво, него и јединствено извођење опере, чији је аутор један од најпознатијих српских композитора класичне музике и либретиста, Стеван Дивјаковић, овогодишњи добитник Фебруарске награде, док режију потписује признати Александар Николић.

Опером ће дириговати гост из Бугарске, генерални музички директор Државне опере у Пловдиву, маестро Диан Чобанов.

Понос, достојанство, љубав, издаја, покајање – све то заједно чини најстарију љубавну причу са ових простора. „Владимир и Косара” је прича која се препричава, која инспирише, сели се из епохе у епоху и јавља се под неким другим именима и облицима више од 10 векова.

Како истиче редитељи Александар Николић, ова опера је замишљена као велика историјска фреска и сан истовремено: „У сноликим сценама употребљавамо велике лутке, а сваки од ликова има свој парњак у некој звери – Косара је сребрна срна, Владимир сребрни јелен, цар Самуило велики медвед, а Владислав црни вук”. Николић је додао и да ово дело води што даље од реализма: „У опери реч није доминантна, само је информација. Музика је подтекст, она слика емоцију и значење те речи. Светло и визуелно такође могу да буду додатни језик. Желим да одведем оперу из реализма, да је водим путем који је често рискантан”.

Хумор и толеранција за сам крај Сеоба

Аутори емисије „Државни посао”, за сам крај програмског лука Сеобе, подариће публици премијерно извођење представе „Велика сеоба архиватора”, које је заказано за 8. април у 20 сати, у Установи за културу и образовање Културни центар Младост Футог. Улазнице купљене за 29. март, када је претходно била заказана премијера, важе за нови датум премијерног извођења представе, 8. април. Друго извођење је заказано за 9. април.

велика сеоба архиватора

Популарни Чварков, Торбица и Бошкић на хумористичан начин ће се позабавити темом миграција у региону, овога пута ван своје канцеларије. Сада ће се затећи у непознатом окружењу – магацину у ком су принуђени и да живе, у ком нема услова за боравак три особе, док истовремено не могу да избегну своје обавезе јер су приморани да раде не би ли добили дозволу да се врате у „родну канцеларију”.

Режију потписује Петар Јовановић, док је носилац пројекта Лауреат Д.О.О.

Сви заинтересовани могу купити улазнице у Установи за културу и образовање Културни центар Младост Футог.

Фото: Промо, В. Беличковић

Тагови:

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.