Претрага
Close this search box.
snp

Objavljeno:

21/03/2022
Finale umetničkog programa o seobama i migracijama
21/03/2022

Posle više od 300 kulturnih događaja na kojima je predstavljeno oko 130 umetnika, kraj programskog luka Seobe Evropske prestonice kulture obeležiće još jedno spektakularno delo – „Vladimir i Kosara”, opera koja će svoju praizvedbu doživeti 28. marta u 20.22 časa, u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta.

vladimir i kozomora
Opera „Vladimir i Kosara” predstavlja iskorak u regionalnoj operskoj sceni, na kojoj retko viđamo savremene i domaće autore. Upravo zbog toga, sinergija sa institucijom kakva je Srpsko narodno pozorište, koje ove godine obeležava 161. godinu postojanja, od velikog je značaja za podizanje kapaciteta kulturne scene grada, kao i produkcijskih kapaciteta, i to u godini kada Novi Sad ponosno nosi titulu Evropske prestonice kulture.

Ovo je ne samo prvo, nego i jedinstveno izvođenje opere, čiji je autor jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora klasične muzike i libretista, Stevan Divjaković, ovogodišnji dobitnik Februarske nagrade, dok režiju potpisuje priznati Aleksandar Nikolić. Operom će dirigovati gost iz Bugarske, generalni muzički direktor Državne opere u Plovdivu, maestro Dian Čobanov.

Ponos, dostojanstvo, ljubav, izdaja, pokajanje – sve to zajedno čini najstariju ljubavnu priču sa ovih prostora. „Vladimir i Kosara” je priča koja se prepričava, koja inspiriše, seli se iz epohe u epohu i javlja se pod nekim drugim imenima i oblicima više od 10 vekova.

Kako ističe reditelji Aleksandar Nikolić, ova opera je zamišljena kao velika istorijska freska i san istovremeno: „U snolikim scenama upotrebljavamo velike lutke, a svaki od likova ima svoj parnjak u nekoj zveri – Kosara je srebrna srna, Vladimir srebrni jelen, car Samuilo veliki medved, a Vladislav crni vuk”. Nikolić је dodao i da ovo delo vodi što dalje od realizma: „U operi reč nije dominantna, samo je informacija. Muzika je podtekst, ona slika emociju i značenje te reči. Svetlo i vizuelno takođe mogu da budu dodatni jezik. Želim da odvedem operu iz realizma, da je vodim putem koji je često riskantan”.

Humor i tolerancija za sam kraj Seoba

Autori emisije „Državni posao”, za sam kraj programskog luka Seobe, podariće publici premijerno izvođenje predstave „Velika seoba arhivatora”, koje je zakazano za 8. april u 20 sati, u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Mladost Futog. Ulaznice kupljene za 29. mart, kada je prethodno bila zakazana premijera, važe za novi datum premijernog izvođenja predstave, 8. april. Drugo izvođenje je zakazano za 9. april.

velika seoba arhivatora

Popularni Čvarkov, Torbica i Boškić na humorističan način će se pozabaviti temom migracija u regionu, ovoga puta van svoje kancelarije. Sada će se zateći u nepoznatom okruženju – magacinu u kom su prinuđeni i da žive, u kom nema uslova za boravak tri osobe, dok istovremeno ne mogu da izbegnu svoje obaveze jer su primorani da rade ne bi li dobili dozvolu da se vrate u „rodnu kancelariju”.

Režiju potpisuje Petar Jovanović, dok je nosilac projekta Laureat D.O.O.

Svi zainteresovani mogu kupiti ulaznice u Ustanovi za kulturu i obrazovanje Kulturni centar Mladost Futog.

Foto: Promo, V. Veličković

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.