Претрага
Close this search box.
Претрага
Close this search box.

Објављено:

29/04/2022
Ко ће победити у „Бајкама будућности“?
29/04/2022

Током програма „Бајке будућности”, од 1. до 15. маја, у Новом Саду и околним местима укрштаће се бајковити светови које нам доносе џиновске позоришне лутке, представе, дечје опере, концерти и изложбе, књижевна и друга магична путовања осмишљена за најмаштовитије међу нама – за децу и младе. Програм ће се одвијати на девет локација, у Српском народном позоришту, Позоришту младих и Новосадском позоришту, установама са дугом и богатом традицијом, у пет умрежених културних станица које током године титуле Европске престонице културе показују свој огроман потенцијал у културном развоју града, као и у јавном простору, на улицама и трговима, у срцу Новог Сада и у суседним местима. Нови Сад тако постаје савршени мизансцен за бајке, где ће више од 200 уметника и уметница из 13 земаља испричати много старих и нових прича које су креирали угледни домаћи и европски аутори и ауторке, али и сама деца, на радионицама, кроз учење и игру.

Гуливер као весник три позоришна фестивала

Спектакл „Гуливерова путовања“, класик Џонатана Свифта у режији Кокана Младеновића, са џиновским луткама од пет метара, марионетама и глумачким ансамблом Позоришта младих, 7. маја ће публику повести у позоришну чаролију за памћење. У центру Новог Сада биће постављено четири пункта на којима ће бити одиграно четири најзанимљивије Гуливерове догодовштине, при чему ће кретање гледалаца и гледатељки од једне сцене до следеће – кроз Дунавску улицу и пасаж број 13, преко Трг Републике и Рибље пијаце, до Дунавског парка – бити праћено покретном сценографијом и живом музиком и тако ће постати саставни део спектакла. „Гуливерова путовања“ оживеће јавни простор и упознати публику са магичним светом гранд гињола, у којем глумци постају лутке.

Међународни позоришни фестивал за децу и младе „Новосадске позоришне игре”, у продукцији Позоришта младих, одржаће се од 7. до 15. маја. Фестивал је такмичарског карактера и окупља професионална живосценска и луткарска позоришта из целог света. На малој и великој сцени Позоришта младих и у Дунавском парку гледаћемо „Невидљиве земље” (Финска, 14+), „Царево ново рухо” (Словенија и Хрватска, 6+), „Царево ново одијело” (Црна Гора, 7+), „Тихи дечак” (Србија, 6+), „Хроно патуљци” (Словачка, 8+), „Кафе краљевство” (Хрватска, 6+), „Три мускетара” (Чешка, 8+), „Седам гавранова” (Босна и Херцеговина, 6+), „Махмуд” (Словенија, 12+), „Чаплин” (Словачка, 6+), „Гердина соба” (Русија, 12+), „Playing Up” (Немачка, 6+ и одрасли) у два термина, „Миш маус кућа хаус илити мачак у чизмама” (5+), „Метаморфозе” (15+).

У Културној станици Руменка, од 7. до 9. маја одвијаће се луткарски фестивал „Верујете ли у бајке?“. Намењен је деци предшколског узраста и обједињује луткарство и савремени театар, музику и плес. Отварање фестивала обележиће наступ састава Камерата Нови Сад, који ће извести свиту за гудаче „Крцко Орашчић“ Чајковског, након чега ћемо гледати и предсатве „Три бајке траже читача“, „Принцезе са ставом“, „Ајфелов торањ“ и „Два лажна принца и један прави грашак“.

Првог дана „Бајки“, 7. маја, у Културној станици Барка, одржаће се и целодневни догађај „Душа иште позориште“ када ће се изводити програми настали током разноврсних радионица које су похађала деца предшколског и школског узраста. Представу „Слепа мрља”,  коју је на сцену поставио румунски редитељ Андреј Мажери, гледаћемо 7. маја у Српском народном позоришту, док ћемо 13, 14. и 15. маја у Новосадском позоришту гледати представу „Соколова песма”, у продукцији Ансамбла народних игара и песама Србије „Коло”, креирану у сарадњи са истакнутим редитељем Габором Михаљијем.

Селекција фестивала „Упад“ или шта су млади изабрали за младе

Четврто издање позоришног фестивала „Упад”, који је покренуо Студентски културни центар Нови Сад као партнерска организација европског пројекта „Be SpectACTive!”, биће одржано од 10. до 15. маја у Фабрици. Основна идеја „Упада” је популаризација позоришне уметности за младе, као и развој публике, а све представе у програму изабрали су активни млади гледаоци и гледатељке. Пројекат окупља 19 партнерских организација из 15 европских држава. Гледаћемо представе „Сузе светог Лаврентија”, „Практични водич кроз сујеверје”, „Корен”, „Playing Reality”, „Друга мапа” у два термина, „Babae” и „Ћао свима”.

Бајке које се певају

Да бајке не морају само да се читају показаћемо кроз пројекат „Европа XXL” који нам доноси пет опера за децу у извођењу удружење уметника „Високо Ц”. Опере ће се изводити у културним станицама од 8. до 15. маја: „Чаробна фрула” (Културна станица Свилара), „Цврчак и мрав” (Културна станица Буковац), „Пепељуга” (Културна станица Еђшег), „У цара Тројана козје уши” (Културна станица Барка), „Мачак у чизмама” (Културна станица Руменка).

Осим тога, 8. маја у Културној станици Еђшег биће изведена и опера Фрање Штефановића „Шумска краљица”, у режији Роберта Рапоње. Оперу изводе деца, а повод је сто година од њеног првог објављивања.

Музичка подлога „Бајки“

Новосадски дувачки квинтет је осмислио музички програм „Ксенија и ловац“, приступачан и занимљив за децу узраста од пет до четрнаест година. Квинтет ће изводити композиције познате новосадске композиторке Александре Вребалов 7. маја у Културном центру Младост у Футогу и Културној станици Еђшег у Новом Саду, 9. маја у основним школама у Ковиљу и Каћу, а 11. маја у основној школи у Ветернику и културно-уметничком друштву у Будисави.

Тамбурашки оркестар Савеза Срба из Румуније (Темишвар), Фолклорни ансамбл „Вила” СКУД-а „Железничар” из Новог Сада и КУД „Светозар Марковић” из Новог Сада наступиће у оквиру програма „Рогаљ“ 7. маја у Новом Саду, 8. маја у Каћу и 14. маја у Ковиљу. Реч рогаљ означава место окупљања младих, а догађај „Рогаљ“ нуди народне игре и вокално-инструменталне нумере у савременом руху, заборављене дечје игре, као и промоцију рукотворина и изложбу ликовних и литерарних радова ученика и ученица.

До 21. маја, свака субота у Галерији Матице српске биће посвећена музичком програму за бебе и децу, а од 7. маја до 19. јуна трајаће изложба дечјих радова „Одрастање у граду културе”.

Савремени Гуливер и друга бајковита путовања

Новосадски дечји културни центар и Планинарско-смучарско друштво „Железничар” на дан одржавања Фрушкогорског маратона, 8. маја, отвориће „Књижевну стазу“. Дуж најкраће стазе на маратону биће постављене едукативне табле са цитатима из књижевних дела, док ће на циљу ће бити огранизован програм за децу – наступ дечјих хорова, позоришна представа, радионички програм на тему екологије, као и програм са аниматорима и циркуским инструкторима.

Читање одломака из књиге путописних есеја „Уз Дунав” савременог Гуливера, француског писца млађе генерације Емануела Рубена, која говори о његовом путовању бициклом уз ток Дунава, од обале Црног мора до извора реке у Шварцвалду, одржаће се 9. маја на Тргу слободе. Трибина „Књижевна пловидба Дунавом” реализоваће се 10. маја у Културној станици Свилара и 11. маја у књижари Bulevar Books.

Улаз на све програме који чине „Бајке будућности” је слободан, осим на представе које се играју у оквиру фестивала „Новосадске позоришне игре” и „Упад”. Карте за представе на „Новосадским позоришним играма” можете купити на благајни Позоришта младих. Цена појединачне карте је 500 динара, док је цена карте за групне посете 350 динара. За ученике и ученице и студенте и студенткиње улаз на „Упад” је бесплатан, уз обавезну резервацију на upadfestival@gmail.com. Редовна цена улазница је 500 динара и моћи ће да се купи пред почетак сваке представе у СКЦ Фабрици.

„Бајке будућности“ део су програмског лука Будућност Европе, једног од осам лукова који чине програмски концепт Европске престонице културе 2022. године.

Фото: Јелена Ивановић

Vreme i vaseljena – izložba o vremenu

Time and Universe – Exhibition About Time

Izložba „Vreme i vaseljena – izložba o vremenu” povešće nas na putovanje od tame do svetlosti, od haosa do kosmosa, okvirena pričom o srpskom naučniku Milutinu Milankoviću kroz prizmu umetnosti.
Autor vizuelno-umetničkog dela postavke je Dušan Jovović, koji je ujedno i autor prestižnih multimedijalnih i interaktivnih izložbi koje su imale međunarodni odjek. Autor narativa je prof. dr Aleksandar Petrović, izuzetan poznavalac života i dela Milutina Milankovića, kojim se bavi preko 50 godina.

Džimi Tenor

Jimi Tenor

Finski muzičar i kompozitor Džimi Tenor prisutan je dugi niz godina na muzičkoj sceni. Prvi album objavio je 1988. godine sa bendom Jimi Tenor & His Shamans, da bi solo karijeru otpočeo 1994. albumom Sähkömies. Nastup ovog muzičkog vizionara, koji na autentičan način spaja džez sa drugim umetničkim žanrovima, gledaćemo u okviru Dočeka 2022. godine.

Karminjo

Carminho

Jedna od najboljih portugalskih pevačica dolazi u Evropsku prestonicu kulture početkom 2022. godine! Nova kraljica fado muzike Karminjo potiče iz muzičke porodice i svojim radom spaja tradicionalni i savremeni fado, ali se bavi i drugim žanrovima, kao što je brazilska muzika.

Кармињо

Carminho

Једна од најбољих португалских певачица долази у Европску престоницу културе почетком 2022. године! Нова краљица фадо музике Кармињо потиче из музичке породице и својим радом спаја традиционални и савремени фадо, али се бави и другим жанровима, као што је бразилска музика.

Џими Тенор

Jimi Tenor

Фински музичар и композитор Џими Тенор присутан је дуги низ година на музичкој сцени. Први албум објавио је 1988. године са бендом Jimi Tenor & His Shamans, да би соло каријеру отпочео 1994. албумом Sähkömies. Наступ овог музичког визионара, који на аутентичан начин спаја џез са другим уметничким жанровима, гледаћемо у оквиру Дочека 2022. године.

Време и васељена – изложба о времену

Time and Universe – Exhibition About Time

Изложба „Време и васељена – изложба о времену” повешће нас на путовање од таме до светлости, од хаоса до космоса, оквирена причом о српском научнику Милутину Миланковићу кроз призму уметности.
Аутор визуелно-уметничког дела поставке је Душан Јововић, који је уједно и аутор престижних мултимедијалних и интерактивних изложби које су имале међународни одјек. Аутор наратива је проф. др Александар Петровић, изузетан познавалац живота и дела Милутина Миланковића, којим се бави преко 50 година.